Ученици от ПГТ „Алеко Константинов“ на учебна практика на Канарските острови

     Двадесет ученици от специалности „Кетъринг“ и „Хотелиерство“ в ПГТ „Алеко Константинов“ – Ямбол, заедно с двама свои преподаватели, са на посещение в Тенерифе, Испания. Посещението е част от програмата на училището за учебни практики в чужбина, които са включени като елемент от професионалната подготовка на бъдещите специалисти. Стажът е с продължителност 10 дни – от 12 до 22 март.

    Тенерифе е най-големият и населен от Канарските острови с площ от над 2000 km² и повече от 900 хил. Намира се в Атлантическия океан, на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания. Основната икономика на Тенерифе е туризмът, островът се посещава от над 6 млн. души годишно – най-много от всички Канарски острови. Това е и основната причина ПГТ „Алеко Константинов“ да го избере като място за провеждане на ученически практики. Партньорска организация на ямболското училище е FU International Academy Tenerife. Преди месец шест учители от гимназията бяха нейни гости, като посетиха и местно училище, където наблюдаваха работата на свои испански колеги и обмениха професионален опит. Беше изготвена програма, включваща курс за преподаватели по дигитален маркетинг и социални медии. Демонстрирани бяха възможностите на различни приложения за подобрение и създаване на съдържание, което подпомага работата на учителите.

    Целта на учебната практика на учениците в чужбина е подкрепа за развитието на специализирани работни умения, необходими за настоящия и бъдещия пазар на труда. Те ще надградят ключови и умения, по-специално изучаването на езици и ще разширят професионалните си компетентности с нови знания, умения и опит. Провеждането на такива практики е вече традиция за ПГТ „Алеко Константинов“. То е възможно благодарение на усърдната работа на педагогическия екип по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

     Гимназията има присъдена „Еразъм“ акредитация, което ѝ дава право през следващите 5 години да реализира международни практики по облекчена процедура. Така възпитаниците на училището имат невероятната възможност ежегодно да посещават и да работят по програмите на проекта във водещи компании от различни европейски страни. Още през 2018 г. ПГТ „Алеко Константинов” има и присъден Сертификат за качество за отлично изпълнение на проектите по програмата в Германия, Италия и Испания.