Уникално бутиково вино от фирма „Балар“

Кметът Георги Георгиев приветства един от управителите на изба „Балар” ЕООД – Димитър Върбанов и технологът на фирмата Диана Стоянова.

Г-н Върбанов представи най-голямата си гордост – първото в света витализирано /озвучено/  вино. Той акцентира, че избата за бутикови вина „Балар“ притежава уникална технология за създаване на витализирано вино. Установките за витализиране са със свидетелство за регистрация на полезен модел и са в процес на патентоване.

Витализирането е процес на продължително въздействие със звукови вълни, вкарани директно във виното, така че да се промени структурата и спектъра на излъчване на молекулите в напитката. Виното, направено от качествено, добре узряло грозде, съзрява няколко месеца /от 3 до 12/ и озвучено по този начин със специално подбрана класическа музика, мултиплицира качествата си и положителното си въздействие върху човешкия организъм.

Произведено от лозя, израсли в магнетичното подножие на Манастирските възвишения, виното съзрява под звуците на безсмъртните произведения на Бетовен и Вивалди. Бутилките са с платинено покритие, а то има уникални качества и съчетава в себе си букет от аромати и вкусове, като завоюва първи места на международни конкурси.

Винарска изба „Балар“ ЕООД е основана през 2005 година. Винарската изба е разположена в село Скалица, община „Тунджа“.

Избата разполага със 130 декара собствени лозови насаждания и произвежда бутиково вино със сортовете  Каберне совиньон, Мерло, Сира и поддържащи сортове Пети вердо, Малбек, Карменер  и Темпранийо.  Белите сортове са Гевюрцт траминер и Мускат отонел.