Уникалният фестивал „Ямболски коледарски буенек“ привлече хиляди жители и гости на града

Хиляди жители и гости на Ямбол станаха част от уникалния фестивал „Ямболски коледарски буенек“, който по традиция се проведе навръх Рождество Христово. Типичната само за ямболските коледари танцова стъпка завладя „Каргона“ и „Баира“ още в ранни зори. В ритъма на буенека край  коледарските куди, заиграха, както възрастни мъже като най-дългогодишния каргонски станеник Янаки Терзиев, така и 2-годишни момченца, облечени като бащите си с кожени елеци, накичени калпаци и ботуши с шпори.

Танцът на коледарите в Ямбол се предава от поколение на поколение вече два века. В Ямбол и до днес съществуват два вида коледарски буенек – на „Каргона“ и на „Баира“. Затова и на 25 декември Община Ямбол проведе съвместно с читалищата „Пробуда-1909“ и „Зора-1945“ два конкурса – на коледарските куди от „Каргона“ и на коледарските куди от „Баира“.

На Каргонския мост се проведе и традиционното надиграване между коледарските куди с шествие.

Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и коледарската група от „Всички стъпки“ откриха празничното веселие в Градския парк край пъстрия коледен базар. Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий.

„Този фестивал е едно от най-значимите културни събития в Ямбол. Празникът на танцуващите коледари няма аналог в България. Това е още един повод, с който трябва да се гордеем.  Радвам се, че в коледарските куди има толкова млади хора. Това е символ, че тази традиция ще пребъде! Днес отново трябва да благодарим на всички коледарски куди за това, че съхраняват по най-добрия начин тази вековна традиция! Желая ви светли рождественски празници, много здраве и късмет“, каза в приветствието си кметът Валентин Ревански.

Коледарската куда на Основно училище „Николай Петрини“, избрана на проведения дни по-рано детски коледарски фестивал, отправи своя празничен богослов към жителите и гостите на Ямбол.

Участие в празничната програма взеха Младежка коледарска куда „Куклите“ с ръководител Елиян Кисьов и Младежка коледарска куда с ръководител Иван Терзиев, които са носителите на първа и втора награда от конкурса в „Каргона“. Много аплодисменти получиха и носителят на наградата на кмета от конкурса на „Баира“ – Младежка танцова коледарска група за автентичен фолклор с ръководител Димитър Ламбов и детската коледарска група към тях.

Освен първа награда от конкурса в „Каргона“, хореографът Петър Димитров, етнографът Станислава Минева и музикалният педагог Ирина Желева присъдиха на Младежка коледарска куда „Куклите“ с ръководител Елиян Кисьов наградите и най-атрактивна „котка“ и най-автентична благословия.

Младежка коледарска куда с ръководител Иван Терзиев заслужи, наред с втората награда, приза за най-добър станеник.

Третата награда, както и наградите за най-добър „куйрукчия“ и най-автентичен коледарски кравай получи Младежката коледарска куда с ръководител Диан Димитров.        

Наградата на кмета на Ямбол от конкурса в „Каргона“, призовете за най-добър „баш“ и най-добър съпровод журито присъди на коледарската куда с ръководител Динко Вълев.

Наред с наградата на кмета от конкурса на „Баира“, „Младежка танцова коледарска група за автентичен фолклор“ с ръководител Димитър Ламбов беше отличена с награда за най-добър „станеник“, най-добър „куйрукчия“ и най-автентична благословия.

Първото място от конкурса на „Баира“ журито в състав – етнографа Динка Ангелова, хореографа Георги Джелебов и музикалния педагог Йонко Койчев, отреди на Младежка коледарска група при НЧ „Зора-1945“ с ръководител Асен Кирилов. Те бяха наградени и за „добър баш“ и атрактивна „котка“.

Втората награда бе присъдена на Младежка коледарска група „Бенковски“ с ръководител Атанас Василев.

Трета награда, както и призове за добър „баш“, съпровод и автентична благословия получи Мъжка коледарска група при   НЧ „Зора-1945“ с ръководител Недялко Йорданов.

Награда за най-добър „станеник“ и съпровод, заедно с поощрителна награда, получи също Мъжка коледарска група „Св. Архангел Михаил“ с ръководител Михаил Михайлов.

Поощрителни награди за опазване и популяризиране на традицията получиха и Мъжка коледарска група „Ботев“ при   НЧ „Зора-1945“ с ръководител Иван Марчев, Младежка  коледарска група „Стрелата“ с ръководител Божидар Аврамов и Младежка коледарска група  при община Тунджа с ръководител Илия Младенов. На коледарите на Младенов бяха присъдени и награди за добър „куйрукчия“ и атрактивна „котка“.