Уникална експозиция и впечатляваща възстановка представи ямболският Музей на бойната слава

Впечатляваща музейна експозиция и възстановка на бойни действия посрещнаха гостите на Музея на бойната слава в Ямбол вчера, при отбелязването на 9 май. Автентичната атмосфера на настъпателна операция на 29-и пехотен Ямболски полк от Втората световна война бе пресъздадена с интензивни пиротехнически ефекти и сценарий, пресъздаващ щурм на укрепен район. За възстановката беше използвана като естествен декор и „участник“ в настъплението бойната техника от фонда на музея. Самата сграда на музея бе атакувана за пресъздаването на щурма в градски условия. За пренасянето в драматичните събития от 1945 г. спомогнаха мемоари на ветерани, участвали в настъплението на 29-и пехотен Ямболски полк в гр. Валпово, Хърватия – част от Мурската операция.

Бойният път на ямболския полк е във фокуса и на новата музейна експозиция. Под формата на 3D възстановка са представени сцени от бойни действия в отбрана и настъпление на подразделения от 29-ти пехотен Ямболски полк от заключителния етап на Втората световна война. В част от обновените експозиционни площи са представени огнева позиция на руско противотанково оръдие и огнева позиция на немско щурмово оръдие Sturmgeschütz III /Щурмгешюц III/, настъпление на пехотни части, преодоляване на минни и инжинерни заграждения, настъпление на танкове. Възстановката е единствена по рода си в България и се приближава максимално до реалностите на бойното поле. В нея участват и уникални експонати от немска бронетанкова техника от войната.

Фондът на музея бе обогатен и с още една придобивка – ученици от ямболската Математическа гимназия връчиха реплика на Браилското знаме – първообразът на националния ни флаг. Знамето е ушито от Стиляна Параскевова по заръка на баща й – ямболлията Иван Параскевов. И днес една от улиците в града носи нейното име в знак на признателност към делото й.