Удължават извънредната епидемична обстановка

Решението ще бъде гласувано утре

„На Министерски съвет ще приемем удължаване на пандемичната обстановка. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата“. Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

„Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май“, каза още Борисов.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

В готовност сме да започнем летния туристически сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

„Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти“, каза Николова.

„Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и със главния държавен здравен инспектор“, допълни още тя.

Ще пуснем заповед в страната да се влиза по три възможни начина – с ваксинационен сертификат, с отрицатален PCR или антигенен тест или пък с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

„Преди повече от месец и половина проведохме среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на май да въведем правила за влизане в страната – такива, които да са конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон. Вторият ангажимент беше в началото май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък от министерството. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас“, допълни министър Ангелов.

„Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват у нас, да се чувстват добре и в безопасност“, добави още той.