Тържествено бе осветен новият храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Ямбол

Новата църква в Ямбол „Успение на Пресвета Богородица” бе тържествено осветена днес на Светлия празник Томина Неделя. Освещаването извърши лично Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий в съслужение с Агатополския епископ Йеротей – игумен на манастира “Св. вмчк Георги”, гр. Поморие и свещенослужители от Сливенска епархия.

Хиляди миряни от града се стекоха в храма, за да вземат молитвено участие в богослуженията. Специален гост на освещаването на новата църква бе лидерът на ПП ГЕРБ и два пъти министър-председател на България Бойко Борисов, с когото дойде и кметът на Бургас Димитър Николов. Във великото събитие за храма и за града участваха кметът на Ямбол Георги Славов, народният представител д-р Юлиян Папашимов, представители на държавни институции и други официални лица.

Бойко Борисов на няколко пъти сподели впечатленията си от красотата на православния храм и поздрави кмета на Ямбол Георги Славов, основния ктитор на църквата Кольо Колев и семейството му, както и близките на арх. Любомир Семерджиев, който дари архитектурния проект на църквата. „Уникална красота е направена… Виждате, когато християните сме силни, единни, когато вярата в Бога ни води, се поучават такива красиви места и действително има много дух, много енергия в това място. Да им е честито на Ямбол и на хората от града!“, каза още Бойко Борисов.

Храм „Успение на Пресвета Богородица” е първата новопостроена православна църква в града от 128 години насам. Тя отвори врати преди година – на Сретение Господне (2 февруари, 2016 г.). Началото на строителството бе започнато на 1 ноември 2010 г. В края на миналата 2016 г. храмовият комплекс бе удостоен с престижното национално отличие „Сграда на годината“ в категория „Сгради паметници на културата“.