Туроператор спаси 120 българи, изоставени в Сицилия

Туроператор превози с чартър за своя сметка изоставените българи по отменения полет в неделя (30.07.2023 г.) на Wizz Air от Катания (Италия) до София, съобщи за Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

В противен случай 120 клиенти на туроператора и още 60 други пътници трябваше да бъдат оставени да бедстват в Катания. Ситуацията се случва за трета поредна седмица след като Wizz Air отменя полети от дестинацията.

„След сезиране на всички възможни държавни инстанции и ръководни органи в България и неполучено съдействие от нито една от тях, с премаршрутиране на полета към други алтернативни летища в Сицилия, съобразно удобен и разумен срок, от „Абакс“ решиха да организират чартър и да не изоставят българите в Катания“, обясни Русева пред „Марица“.

Прибирането на туристите по направление Катания – София се осъществи с чартърен полет през нощта на румънската авиокампания TAROM от Палермо до София. Полетът е подсигурен за сметка на туроператора.

Изхождайки от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудности с все още дейставащите пожари, гражданските полети се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получени слотове от отдел Гражданска авиация в мястото на дестинацията и съобразно съдействието на компетентните държавни органи, каза Русева.

За съжаление подкрепа и съдействие от българските институции не сме получили към настоящия момент, подчерта тя.

novini.bg