Тунджански литературни дни в село Тенево

В рамките на Тунджанските литературни дни, на 13 април 2022 г., в Народно читалище „Просвета-1910“, с. Тенево, се проведе среща с творчеството на Генка Богданова, Денка Илиева и Тенко Тенев. На нея присъстваха Димитър Комитов – кмет на с. Тенево, Стефка Керемидчиева – почетен гражданин на община „Тунджа“, ученици, учители от ОбУ „Васил Левски“ и деца от ДГ „Кольо Тенев“, с. Тенево, както и жители на селото.

След хубавите встъпителни думи на Нели Ройдева, гостите бяха поздравени от певческата група. Срещата с творците, свързани с Тенево и община „Тунджа“, бе наситена с емоции. Тя събра земляци, тя бе разговор за вдъхновението, време за спомени и за поезия.

„Аз няма да говоря за това, какво сме направили, аз мисля, че е най-добре да говорим чрез поезията си“, каза Генка Богданова. Тя представи избрани моменти от последната си книга „Рано е още“, след което внесе много настроение с хумористична поема от „Случки смешни, любопитни със герои колоритни“.

За „Пролетна трева“, за любимите си творби през годините, за женския образ в творчеството си  говори Денка Илиева, която прочете разказа си „Изворчето“ и сподели, че пише за това, което я вълнува и й е познато. Тя специално се обърна към децата в публиката, разказвайки им за детството си, за нетърпението да седне с книжка в ръка и да я прочете. „По-красиво нещо за душата на едно дете няма – да прочете една книга…..Деца, четете!“- това бе нейното вълнуващо послание към тях.

Стихове от „Завинаги в мен“ прочете Тенко Тенев. Той сподели, че в дългогодишната история на Дружеството на писателите в Ямбол почти няма автор, който да не е срещал подкрепата на община „Тунджа“.

В края на срещата, към присъстващите се обърна и Стефка Керемидчиева, която благодари на всички творци от Тунджанския край, които изключително отговорно се ангажират в подготовката и реализацията на тези празници. Изказвайки благодарност и на Нели Ройдева, тя припомни, като учредител на тези празници, заедно с Дружеството на писателите в Ямбол – с председател Тенко Тенев, заедно с издателство „Захарий Стоянов“ и Иван Гранитски, че още през 2006 г. е положено  тяхното начало и подчерта, че първият празник е проведен в читалището на село Тенево.

Тази година Четиринадесетото издание на тунджанските литературни дни се посвещава на 35 години от създаването на община „Тунджа“.