Троен празник в Стефан Караджово

Троен празник отбелязаха на 11 май в Стефан Караджово – 182 години от рождението на Стефан Караджа и патронните празници на основното училище и на читалището. Венци и цветя бяха поднесени пред внушителния паметник на легендарния войвода в центъра на родното му село. Особена тържественост на честването придаде участието на Регионален клуб „Традиция“, които с трикратен залп почетоха паметта на героя, дал живота си за свободата на България.
След двегодишно прекъсване, заради противоепидемичните мерки, днес залата на читалище „Стефан Караджа-1904“ отново бе озарена от детски глъч, усмивки и празнично настроение.
Празничната програма на учениците беше посветена на героизма на легендарния Стефан Тодоров – Караджата.
Стефан идва от известни бунтовни родове от всички разклонения на родословното му дърво. Майка му Каля е родственичка на прочутия през XIV век Момчил Войвода – може би първият български хайдутин, посмял да се опълчи на османците при нашествието им на Балканите. Баща му Тодор Димов е от Узунувия род в Стефан Караджово, който години наред се бори с гръкоманството и османското робство. Той също бил от ония българи, които не скланяли глава пред поробителите. Затова и убива каймакамина, който безчинства в селото, поради което семейството напуска Ичме и се отправя първоначално към стралджанското село Леярово, а след това и към земите на плодородната Добруджа в окръг Тулча. Тогава Стефан е бил на 5-6 години.
Спомените за неговия живот тук са съхранени както в родната му къща, така и в църковния храм „Успение Богородично“. Към храма е съществувало и българско килийно училище, единствено в този Странджански регион – доказателство, че църквата е била духовен и просветен център, припомни в приветственото си слово кметът на община Болярово Христо Христов.
„Днешната сграда на ОУ „Стефан Караджа“ е построена през 1932 година. И с удовлетворение искам да ви съобщя, че дългоочакваният ремонт, за който осигуряваме близо 650 хиляди лева, съвсем скоро ще започне. Така, че уважаеми учители, деца и родители, през новата учебна година ще се радвате на напълно санирани учебни стаи, на вътрешни тоалетни и нова трапезария.
Сериозни затруднения, заради повишените цени на строителните материали, изпитахме и при избора на изпълнител на ремонта на читалище „Стефан Караджа-1904“. За него също по проект на община Болярово са осигурени средства чрез МИГ „Елхово-Болярово“ и се надявам, че и този обект ще бъде започнат в близко време.
Използвам повода да изразя удовлетворението си, че най-после успяхме да осигурим финансиране от близо 2 милиона лева чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда за реконструкция на водопроводната мрежа в Стефан Караджово. В момента сме в процедура по избор на изпълнители“, каза още кметът на община Болярово.