Три космически явления тази нощ

Снежна луна, лунно затъмнение и синьо-зелена комета ще зарадват любителите астрономи в нощта на петък срещу събота.

Снежна луна се нарича пълнолунието през февруари, защото обикновено най-големите снеговалежи са през този месец. Понякога го наричат и Гладна луна заради проблеми с прехраната през февруари за някои народи.

 

Лунното затъмнение ще започне в 22:30 ч. по Гринуич на 10 февруари (00:30 ч. българско време на 11 февруари), като максимумът му ще е около 00:43 ч. по Гринуич на 11 февруари (02:43 ч. българско време). То ще приключи в 04:52 ч. българско време.

Ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и Африка. Ще се образува от земната полусянка и при него няма да има пълна или частични фаза, а яркостта на лунния диск само леко ще намалее.

Периодичната кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова, която се появи на небето в новогодишната нощ, ще премине само на 12 млн. км. от Земята. Тя може да бъде наблюдавана с бинокъл или малък телескоп преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес.

Кометата ще изглежда синьо-зелена с опашка като ветрило.

Цветът ѝ се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум, уточни сайтът „Сийкър“.