Трифон Зарезан в Голямо Крушево

Всяка година в Голямо Крушево празнуваме Трифон Зарезан. Това е традиция от миналото, която пазим и уважаваме. Празникът започна от дома на Царя на виното Иван Гинков. Цяло село се включи във веселбата на празника, посветен на труда и любовта към лозата, гроздето и виното.


Трифоне, къде си? – извика кметът. А присъстващите му отговориха: „Под лозата, от грозде не се вижда”. След това стопаните зарязаха няколко пръчки от лозето, поляха корените с вино, а кметът благослови „Колкото капки по корените на лозите, толкоз коли грозде през годината”. Царят на лозето се смята за късметлия, затова всички пожелаха по време на неговото царуване да се роди обилен плод.
После всички се отправихме към кръчмата, където празникът продължи с веселие и музика. Самодейците при читалище „Просвета” поздравиха присъстващите и посрещнаха Царя на лозето с домашна пита и червено вино.
Бъдете влюбени във виното, живота и хубавите моменти. Пожелавам Ви здраве, мирна и плодородна година, каза кметът Костадин Иванов и раздаде наградите на участниците в конкурса за най-хубаво вино. Масите бяха отрупани с бутилки бяло и червено вино-собствено производство. Вината бяха оценени от компетентно жури, съставено от крушевски сомелиери по критериите аромат и вкус.
Последваха наздравици, песни и танци, посветени на виното.
Таня Атанасова