Тринадесетият събор събра отново българи и гърци край с. Голям манастир

Тринадесетият събор на българи и гърци с корен от с. Голям манастир събра стотици в местността „Църквичката“ на Манастирските възвишения в неделята след Спасовден.

След двегодишно прекъсване на традиционния събор пристигнаха и близо 80 гръцки гости, предците на които са с корени от България. Сред тях беше и официална делегация от побратимената на „Тунджа“ община Домоку, водена от кмета Хараламбус Льольос и зам.-кметовете Николос Колимерис и Георгиус Леледзис.

„Християнските ценности и традиции, които ни свързват, са по-големи от предизвикателствата, пред които сме изправени, и това дава сила и смисъл на събора“, подчерта в приветствието си кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. „Завинаги приятели!“, с тези думи завърши словото си и кметът на община Домоку, който изтъкна, че нищо не е възможно да спре провеждането на този събор и отправи благодарност за гостоприемството на домакините.   

Кметът на с. Голям манастир Слави Иванов подчерта, че всяка година се прави нещо ново за събора – издигнатия на височина край селото петметров кръст и асфалтиране на пътя за местността до края на селото.

Край изградения през 2016 г. параклис „Св. Атанасий Велики“ беше отслужен молебен и бяха раздадени четири курбана за здраве.

Празникът беше още по-пъстър заради участието български и гръцки самодейци, които показаха колко близък е фолклорът ни. С музикални изпълнения се изявиха малката Димана и певческа група „Карапчанки“ от с. Маломир, мъжкото дуо „Овчарица“ и женската певческата група от с. Овчи кладенец. С гръцкия оркестър пя и народната певица Дарина Славчева с корени от с. Генерал Инзово.

За настроението на всички се погрижи оркестър „Странджанци“ със солист Жулиета Желязкова.