Трима задържани за кражба на археологически находки

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа трима мъже държали около 1 000 археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния законов ред

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа двама мъже от Бургас и (на 25 и 46 год.) и един мъж от гр. Елхово(на 62 год.).  Те са обвинени за това, че на 03.09.2017 г. в гр.Елхово и в гр.Бургас в съучастие заедно и по отделно са държали около 1 000 археологически обекта (над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и други).

Случаят бе оповестен пред медиите днес от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Любомир Петров, Административния  ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол г-н Дойчин Дойчев, Директора на ОД на МВР – Ямбол  главен комисар Генчо Иванов.

Г-н Петров съобщи, че случаят е най-значимият разкрит на територията на Ямбол през последните години. Той добави, че мъжете са задържани в своите коли след извършване на сделка за продажба на част от археологическите обекти. Непосредствено след това са извършени претърсвания и изземвания в два апартамента в гр. Елхово и три апартамента в гр. Бургас, където са намерени множество артефакти, 7 металотърсача и други технически приспособления. В задържаните са открити и класьори за римски, византийски, древногръцки монети.

Г-н Петров подчерта, че предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да поиска от съда на тримата задържани да бъдат наложени постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Г-н Дойчев съобщи, че за това престъпление в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години, конфискация на част или цялото имущество и „глоба“ в размер от 3 000 до 15 000 лв. Той отличи отличната съвместна работа между ОД на МВР – Ямбол , ОД на МВР – Бургас  и Прокуратурата, довела до разкриване на престъплението.

Г-н Генчо Иванов добави, че до разкриване на престъпните намерения и задържането на извършителите се е стигнало с много труд на полицейските служители. Той каза още, че от откритото става ясно, че престъпната деятелност на тримата мъже е продължавала с години, тъй като намереното датира от различни епохи и очевидно е намирано на различни места. Г-н Иванов подчерта, че работата по случая продължава и може да се очакват и други задържани лица по конкретния случай.

На срещата с медиите присъства и Директора на Регионалния исторически музей – Ямбол г-н Стефан Бакърджиев, който удостовери идентичността на намереното. Археологическите ценности датират от времето V век пр. хр. до ХVІ в. от н.е.  По неговите думи обектите са древногръцки, римски, византийски, тракийски и османски и са изключително ценни.