Театрални празници за Деня на християнското семейство

За първи път  тази година  ДТ „Невена Коканова” ще проведе ноемврийски театрални празници посветени на Деня на христянското семейство, отбелязван на 21-ви ноември. Вълнението, с което театърът подхожда към този прекрасен празник, е безкрайно, защото на него  вярващите приемат Свето причастие, което им дава сили за духовен растеж. Въведение Богородично напомня на родителите и за най-важните задължения към младите – да ги възпитават в добродетели и морални ценности. А според народните поверия, на този ден, българите от години са гадаели какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото –дъждовно, а реколтата богата… Но най-важното е, че  семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

И ние, тези, които обичаме и се уповаваме на театъра, искаме и силно се надяваме да възпитаме в децата усещането за святост и преклонение, когато влизат в храма на Мелпомена. За нас е  много важно младите хора да бъдат въвеждани в него с вяра и надежда в доброто, което театралната магия  поражда. Вярваме и че добрият театрален спектакъл също ни дава сили за духовен растеж. Затова ще търсим  и предлагаме на публиката ни точно такива спектакли през празничните ноемврийски вечери. Иска ни се и да имаме плодотворна и силна на театрални изяви есен, за да гадаем по нея успешното бъдеще на цялата година. Но най-важното е да сме заедно всички и семейството да е нашата публика от малки до големи! Да се забавляваме, да страдаме, да съпреживяваме заедно, а сцената да е трапезата ни, която да оставяме „неразтребена” до следващия спектакъл, за да може всички богове, в които вярваме, да я навестяват през нощта и да я благославят!

Ето и празничната програма, която сме подготвили за първата ни есен, посветена на Деня на християнското семейство:

22-ри ноември „Църква за вълци” гостува ДТ Ловеч

23-ти ноември „Особености на руската любов” гостува ДТ „Стефан Киров” Сливен

24-ти ноември – „Валят пари” гостува ДТ „Сава Огнянов” Русе

Успоредно с това, през месец ноември  ДТ „Невена Коканова”,  предлага  още три представления, които ще провокират нашите зрители от една страна с прекрасни решения на класически заглавия, от друга – с много романтика и силни емоции, а именно:

 „Женитба” на Плевенския театър – на 10-ти ноември

„Опечалена фамилия” на ДТ Невена Коканова” на 16-ти ноември и

„Любов в лудницата”  на 29-ти ноември

Каквото и да изберете, наши зрители, важното е че театърът винаги ще предлага едни от най-прекрасните решения за вашите вечери, защото иска и се надява да бъде част от духа на християнското семейство!

Дияна Радева

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b83 %d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d1%86%d0%b83