Театрален спектакъл с огън и пантомима връща към древния им блясък руините на Зайчи връх

За пореден път една от водещите съвременни български формации за невербален театър и пантомима ЖАР ТЕАТЪР подготвя огнен спектакъл, посветен на древната култура на Ямбол и ямболския край. Трупата е една от малкото развиващи театъра на открито и Огнения театър у нас.

Тази събота, 28 септември, зрителите ще могат да гледат завладяващия завършек на Огнена театрална трилогия „Душа“ – спектакълът „Ново начало“. Началото е от 19:00 часа.

Алегоричната огнена мимодрама е вдъхновена от и създадена специално за изпълнение в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Оригиналният театрален спектакъл с огън и пантомима връща към древния им блясък руините в ранно християнската Епископска базилика (обект „Базилика 1“), разположена в подножието на култовото светилище на „Зайчи връх“, в западната част на античния град.

Спектакълът е с вход свободен. Реализира се в партньорство с Регионалния исторически музей, Община Ямбол и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Комплексът разполага с безплатен паркинг. Предвиден е подслон за присъстващите в случай, че времето се влоши, уточняват от ЖАР ТЕАТЪР.

Припомняме, че мим-формацията ЖАР ТЕАТЪР посвети свой спектакъл на Средновековната ямболска крепост, която се намира в Градския парк в Ямбол. Постановката „1373. Ода за защитниците на крепостта“ беше представена на 23 септември, когато ще бъде и официалното откриване на възстановената северна стена на укреплението, защитавало града векове наред.