“С песните на Вълкана Стоянова“ 2017

Интересен, богат, разнообразен – така може да се определи 10-то издание на Конкурса-надпяване в Стралджа на името на Голямата Вълкана. От най-различни краища на България  се стекоха млади и по-възрастни изпълнители на народни песни, които се опитаха да достигнат майсторството на своя кумир. В конкурса бяха допуснати и фолклорни певчески групи, които допълниха очарованието на празника. Равносметката показва, че в надпяването са участвали 43 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 87г., едно трио, два дуета и 20 певчески групи от които една мъжка. В детската група се състезаваха 9 представители. Изпяти бяха над 70 Вълканини песни, като само 20 от тях се повториха. Като най-предпочитани бяха отново „Женала е дюлбер Яна“, „Завило се вито хоро“, „Иван на Маргя думаше“, „Алтънлъ Стоян войвода“ и др. Така по мащабност 10-я Конкурс се оказа с най-много участници и най-много представени Вълканини песни. В града пристигнаха изпълнители от Котел  и Ямбол, Варна и София, Попово и Екз.Антимово, Добрич и Шумен, Ген.Инзово, Бургас, с.Нова Черна, с.Вълчин…Домакините се представиха както с фолклорни групи , така и с индивидуални изпълнители, които  за радост бяха сред най-добрите. Организаторите се погрижиха всеки от участниците да получи  от новоиздадения Алманах и значка на певицата, а Стоян Варналиев подари от своята марка с лика на Вълкана.

   От 10ч., когато беше сложено началото на конкурса, до късния следобед продължи прослушването. Особено силна се оказа конкуренцията в края, когато се появиха няколко ярки и силни гласове. Това, което и жури, и публика констатираха, беше, че когато се появи талант той просто няма нужда от коментар, а от поклон и от пожелания за  нови успехи.  Събитието в Стралджа откри своите млади, надеждни  певчески дарования, за които тепърва ще се говори.  От портрета на стената певицата като че ли духом беше в залата и зорко наблюдаваше своите следовници. Нежни и топли, весели и тъжни, жътварски и хороводни ,любовни и хайдушки песните на Вълкана за всички нас означават едно – България! И кметът на общината Атанас Киров не без вълнение подчерта това, изрази горещата си благодарност към всички участници и към журито за съпричастността, за желанието Стралджа отново да бъде център на народното песенно изкуство. Заедно с гостите между които нар.представител д-р Юлиян Папашимов останаха в залата , за да се наслаждават на изпълненията.

Журито: председател:

доц.Крум Георгиев, академик на Европейското традиционно изкуство, носител на Оскар за фолклор на Световната международна асоциация на фолклорните федерации, етномузиколог, председател на Общество за фолклор Ст.Загора, редовен член на журито от Първия конкурс, носител на престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“.

Проф.Николай Ников, фолклорист, дългогодишен преподавател по фолклористика  в Департамент за езиково обучение при СУ“Кл.Охридски“, лектор в НБУ и гост лектор в редица чужди университети, автор на книги с фолклорна тематика,днес  преподавател Европейски университет – Малта.

Дарина Славчева, възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, магистър с отличие, преподавател по народно пеене и педагогическа практика в Академията, солист във ФА“Тракия“, автор на сборник с тракийски народни песни, носител на Голямата награда от Конкурса.

Георги Пенев, дългогодишен преподавател в НУФИ“Ф.Кутев“ Котел, член на журито от Първия конкурс, фолклорист, син на обичаната стралджанска народна певица Ойка Пенева

Стоян Варналиев, ученик на Вълкана и активен разпространител на нейните песни, единствения носител на Специална награда от конкурса, член на журито от Деветия Конкурс, дарител на музея в Стралджа

Нели Тончева Кавалджиева, дъщеря на известния и обичан стралджански хореограф Тончо Тончев, председател на НЧ“Стралджа 2016“, ръководител на танцовия колектив при читалището

Георги Костов, фолклорист, народен изпълнител, ценител на Вълканините песни, организатор на фолклорни прояви  

 

Гала  концерта – невероятна красота и емоция

 

     Всеки, който пристигна в Стралджа за Конкурса имаше своите очаквания. Но организаторите от Община Стралджа и НЧ“Стралджа 2016“ успяха да поднесат изненади. Гала концертът на откритата сцена   започна с твърдението: „Българи сме и ще бъдем во веки!“ От там нататък потвърждението дойде с невероятния спектакъл режисиран от талантливата дъщеря на Тончо Тончев- Нели Тончева Кавалджиева. Над 130 танцьори на възраст от 5 до 85 г. танцуваха на сцената и на площада с вдъхновение, с усмивки, с настроение. Прекрасните деца от двете детски градини „М.Рубенова“ и „Здравец“, очарователните и ентусиазирани момичета от Фолклорен танцов клуб „Тончев“, самобитните буенечки от клуб „Дълголетие“ и невероятните  танцьорки от танцовия колектив при НЧ“Стралджа 2016“  разплакаха публиката, взривиха ръкоплясканията и ни направиха горди. Благодарим ви! Фантастични сте!

Дълбоко развълнуван кметът на общината изрази всеобщите чувства и благодари от сърце: „Това е богатството на Стралджа! И ние ще продължаваме да го пазим и разпространяваме. Гордея се с всички вас!“ Във връзка с 10-то издание на Конкурса-надпяване г-н Киров връчи награди на изявени изпълнители ,допринесли за утвърждаването на Конкурса – Йорданка Саллакова, носител на Голямата награда през 1995г., Дарина Славчева, носител на Голямата награда от 1999г., Айшенур Орханова, носител на Голямата награда от 2010г., Атанас Тодоров, носител на Голямата награда от 2015г., Стоян Варналиев, носител на единствената Специална награда  от конкурса, Радостина Йовкова, носител на Първа награда от конкурса, Нина Арнаудова, носител на Първа награда,както и на Петя Панайотова, носител на Голямата награда от 10-тото издание. Всеки от тях минути по-късно зарадва публиката с прекрасните си изпълнения. На финала като подарък за всички присъстващи беше фантастичното изпълнение на носителката на Голямата награда от Десетия конкурс Петя Панайотова Панева от Варна. За да останат без дъх и до края, когато спазвайки традицията танцьорите от НЧ“Стралджа 2016“ поднесоха композицията по песни на Вълкана , хореограф Каньо Канев.

  Да, фолклорните прояви отминаха. Но те оставиха ярка следа във всички, които имаха възможност да наблюдават изявите по време на конкурса и събора. Кметът на общината Атанас Киров има право  да се гордее със своя екип, с  организационния състав, с всички които по един или друг начин допринесоха с труда си, с творчеството, за да съпреживеят жители и гости един вълнуващ празник. Браво!