С награждаване на победителите в конкурса за детска рисунка “Коледа” стартира кампанията “Подай ръка – спаси живот!”

На 6 декември, в Художествена галерия “Жорж Папазов” Ямбол тържествено бяха наградени победителите в конкурса за детска рисунка “Коледа”. Дадено бе и началото на коледната благотворителна кампания на община Ямбол “Подай ръка – спаси живот!”, която се провежда за дванадесета поредна година.

През годините със средства от кампанията бяха подпомогнати десетки тежкоболни деца и младежи от Ямбол в труден за тях момент.

Основната инициатива за набиране на средства е разпространението с благотворителна цел на коледни картички с рисунки на деца от ямболските училища и детски градини, на символичната цена от 1 лев.

Тази година общо 794 рисунки постъпиха по обявения от община Ямбол конкурс. При най-малките първо място бе присъдено на Хрисия Диан Саханджиева – 5 години, ДГ „Свобода“. Във втора възрастова група (1- 4 клас) е отличена рисунката на Мартин Ясенов Димитров – 3 клас, ОУ „П. Р. Славейков“. При големите с първа награда е отличена рисунката на Даниела Красимирова Колева – 7 клас, СУ „Св. Климент Охридски“. Авторите на трите първи места получиха грамоти и парична награда, а творбите вече са отпечатани като коледни поздравителни картички на кмета на община Ямбол.

Наградите на победителите в трите възрастови категории, бяха връчени от кмета на община Ямбол Валентин Ревански. „Благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“ е много повече от една дарителска инициатива, която всички ние подкрепяме през годините. Това е една общественозначима кауза, която ни вдъхновява и обединява! Дава ни вяра. Прави ни отговорни и солидарни! Тя е израз на надежда за бъдещето ни! А бъдещето е в децата и когато те имат нужда от подкрепа, ние сме длъжни да им помогнем! Искам да благодаря на всички малки художници – деца и ученици, които създадоха тези прекрасни рисунки, поздравявам техните родители и преподаватели! Предварително благодаря и всеки един който ще подаде ръка на ямболски деца и младежи, които имат нужда от нас!“, каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

 

Рисунката на Теодор Димитров Василев ще бъде използвана за изготвянето на рекламните материали за Коледарския празник – Ямбол 2019. Журито, в състав Кольо Костов, художник и уредник в Художествена галерия „Жорж Папазов“, Стойка Цингова, изкуствовед и уредник в Художествена галерия „Жорж Папазов“ и Сашо Казанджиев, художник, председател на Съюза на художниците в Ямбол и преподавател по изобразително изкуство в Средно училище „Св. Климент Охридски“ номинира и 10 детски рисунки, които са отпечатани като коледни картички в благотворителната кампания. Това са рисунките на Михаела Димитрова Атанасова, Християн Иванов Иванов, Елица Колева Генчева, Мая Петкова Петкова, Даниела Георгиева Атанасова, Адреана Веселинова Янева, Росица Апостолова Трандафилова, Михаела Здравкова Колева, Божидара Георгиева Амуджиева и Атанаска Мариева Минчева . Всеки един от тях също получи грамота, поднесена от заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов.

Номинирани бяха и 110 творби на младите таланти за участие в изложбата, като всяко едно дете получи грамота връчена от Кольо Костов.

Творбите на децата бяха наредени в галерията. На откриването на изложбата присъстваха много родители, близки и приятели на малките художници. За тържествената атмосфера в залата допринесе и Красимира Султанова със своето изпълнение на цигулка.

Благотворителни картички могат ще могат бъдат закупени в изнесените пунктове по просветни и културни институти, както и в сградата на община Ямбол – от Центъра за информация и обслужване или в стая 221.