„С Апостола в сърцето”

   Васил Левски е най-завършеният революционер в историята на България. Той е единственият ни политик осъществил идеята си, но без да доживее да я види. Това подчерта в лекцията си „С Апостола в сърцето“ Христина Женкова – уредник в РИМ Ямбол и представител на Общобългарски комитет „Васил Левски“ за Ямбол. Презентацията й за живота и делото на Апостола беше част от програмата „Ваканция в музея 2017“, а събитието, с което се отбеляза 180-тата годишнина от рождението на Левски се осъществи с подкрепата на Общински комитет „Васил Левски” – Ямбол.

   Любопитни и малко известни факти от живота и революционната дейност на Дякона бяха представени по време на лекцията в залата на историческия музей. В презентацията бяха показани лични вещи на Апостола, а децата имаха възможността да държат в ръце печата на четата, водена от Жельо войвода,  докосван и от Левски. 

    Присъстващите деца и възрастни научиха и кои са тримата ямболци имали честта да се срещнат с Левски – Дядо Жельо войвода, Стефан Караджа и Георги Дражев. 

    Веднага след лекцията малчуганите от лятната академия на музея поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в двора на едноименната гимназия.