„Стралджанска“ грабна наградата на народа за любима марка ракия

Онлайн гласуване за над 40 марки ракии определи „Стралджанска“ за любима на българина. Тя спечели приза в тази категория в рамките на петото издание на конкурса „Златната изба“.

Той се организира от exporter.bg под патронажа на Министерство на икономиката. Марката „Стралджанска“ е сред лидерите в категорията на премиалните ракии у нас. Рецептата й е семейна и се е предавала от уста на уста в региона на Стралджа.

Интересен факт, свързан с нейното производство е, че „Вила Ямбол“ е една от малкото изби със собствено звено за производство на бъчви. За бъчвите за ракия се използва предимно български дъб. И там работи най-старият бъчвар у нас, който предава тънкостите на занаята на по-младите колеги.

Именно качествената дървесина обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“, а ракията се прави от изцяло собствени лозови масиви от сортовете Мускат Отонел и Тамянка. Изпълнителният директор на избата производител „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов посвети наградата на своя екип, който с постоянни усилия и уважение и почит към традициите създава една вкусна и балансирана напитка.

Той сподели, че „Стралджанска“ е лансирана още през далечната 1982 година и да се сдобиеш с бутилка е било трудно. Тя е първата бутилирана мускатова ракия у нас. Днес се радва на особен интерес от успешните хора, с доходи и образование над средните, за които консумацията на ракия е не просто рутина, а удоволствие.