Стотици посрещнаха Слънцето с мистиката на траките на античния Кабиле

В мистичния свят на древните траки се потопиха стотиците посетители днес на скалното светилище в Археологическия резерват „Кабиле“ край Ямбол. В ранната утрин на най-дългия ден в годината за първи път бе пресъздаден ритуал по посрещането на Слънцебога от преди няколко хилядолетия. Мистични танци, факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела и жречески ритуал бяха сред основните елементи, пренасящи в миналите епохи. Представената обредната реконструкция по посрещането на Слънцето бе основана на извори от древността и в максимална степен се доближава до начина, по който са били извършвани тези ритуали, сподели авторът на сценария тракологът проф. дин Валерия Фол. Култът към Слънцето и почитането на Слънцебога като върховно божество в тракийската митология бе основна тема и на представената от нея лекция.

Посетителите имаха възможност да наблюдават изгрева в Деня на лятното слънцестоене и през телескопи, със съдействието на ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум, да вкусят специална „слънчева храна“,  приготвена от възпитаници на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. Съпреживяването на древния ритуал на скалното светилище зареди емоционално присъстващите, дошли от различни части на страната в единственият у нас изцяло запазен тракийски град.

Своеобразното пътуване през времето бе осъществено по инициатива на община Ямбол и Регионалния исторически музей. Тракийският и античен град Кабиле е в списъка на 100-те национални туристически обекта и е носител на най-престижното отличие „Изборът на българите“ в първите годишни награди на Министерството на туризма от 2016 г.