Стартира санирането на жилищни блокове в Стралджа

В първия ден на пролетта в Стралджа стартира реалната строителна дейност по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С  възможност за откриване на строителна площадка   първи се оказа бл.59 на ул.“Хемус“, където днес бе направена и символичната първа копка по санирането, с което бе даден старт на строително-монтажните работи.

На събитието присъстваха  представители на строителната фирма- изпълнител ДЗЗД“Пътстрой Карнобат Консорциум“, строителния надзор „Актив Р“ ЕООД Бургас, председателя на Сдружението на етажната собственост, специалисти от отдел ТСУ при общината, граждани и живущи в блока. Като възложител на обекта  кметът Атанас Киров приветства началото на очакваните строителни дейности по санирането на жилищните блокове в Стралджа. Той подчерта отговорностите, които поемат строителите и контрола  по изпълнение на Програмата. Г-н Киров припомни очакваните ползи за живеещите в многофамилната сграда. „Всички ние се надяваме и вярваме, че в следващите 150 дни  ж.бл.59 ще се преобрази. Като кмет на общината аз се ангажирам да  осигуря благоустрояването на района, изграждане на зелени площи, детска площадка , пейки, за да се превърне в едно наистина приятно място за живеене и отдих.“, каза той. Думите му бяха посрещнати с видимо задоволство. Минутка по-късно  г-н Киров заедно с инж.Райко Калпачков, представител на фирмата-изпълнител,  направиха символичната първа копка на обекта. По стар български обичай беше ливнато и менче с вода, красиви девойки в народна носия поднесоха  погача на всички.

   Жилищен блок 59 в Стралджа  е многофамилна жилищна сграда, изградена през 1987г., тип едропанелно строителство и представлява  блок с пет входа на 4 етажа с разгъната застроена площ от 5129 кв.м., с общ брой на апартаментите 60.

    Националната програма финансира 849 362 лв. за въвеждане на мерките за енергийна ефективност  в сградата, като се предвижда   топлинно изолиране на външните стени, тавани и подове , подмяна на дограма, ремонт на покрива, а за стълбищните клетки ще се изпълни  освежаване  и въвеждане на енергоспестяващо осветление.   

   В най-скоро време ще започне санирането и на блокове 57, 55 и 49, финансирани по същата програма.