Стартира Националният куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ – Ямбол 2022

В Ямбол започна XXII издание на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.

Стартът даде Куклен театър „Саян“-Пловдив, който представи „Танцуващи кукли“ на сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“. Веднага след това пъстро  карнавално шествие от деца, родители и участници във фестивала се отправи към сградата на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“ за официалното откриване на театралния празник. Непосредствено след него започна и награждаването на авторите от Литературния конкурс, както и представянето на сборника с наградени пиеси. Програмата продължи с премиерата на дългоочакваната летописна книга на театъра, озаглавена в „Огледалния свят на приказката“. Публиката имаше възможността да гледа и филм за ямболския куклен театър.

В конкурсната програма са включени седем куклено-театралния спектакъла – „Славеят” на Държавен куклен театър – Сливен, „Кученцето, което не знаеше да лае” на ДКТ – Пловдив, „Хензел и Гретел” на Драматично–куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, „Лече-буболече” на Фондация „Театър Хамелеон” – Пловдив, „Капитане, капитане” на ДКТ – Бургас, „Вълкът и седемте козлета” на ДКТ „Дора Габе“ – Добрич и „Пипи Дългото чорапче“ на Държавен куклен театър „Георги Митев – Жоро“, който  спечели „Икар“ и наградата на публиката за най-добър куклен спектакъла „Патиланско царство“.

Извън конкурсната програма се представят Театрална формация „Илинден“ от италианския град Перуджа с „Полетът“ и НИ „Албански театър за деца и младежи“ от Скопие с „Приказка за пощальона“, както и Куклен театър „Мале-мале“ – София със спектакъла „Патиланско царство“.

На 27 май, петък, в 13:30 часа ще започне представянето на авторите Румен Николов и Янко Митев в Регионална библиотека „Георги Раковски“ – Ямбол.

Фестивалът ще приключи на 28 май, когато ще бъдат връчени театралните награди.

Първото издание на фестивала е през 1971 година.

 

С програмата на „Михаил Лъкатник“ имате възможността да се запознаете тук:

 

https://www.tourism-yambol.com/седмичен-културен-календар ,

 

https://www.bezistena.com/bg/културен-календар-ямбол-музей.html .