Среща с Мая Вапцарова и Никола Б.Вапцаров

В навечерието на Деня на народните будители  в Дома на науката техниката в Ямбол се проведе среща на ямболската общественост с Мая Вапцарова и нейния брат Никола Борисов Вапцаров, племенници на големия български поет Никола Вапцаров. Срещата беше открита от управителя на НТС – Ямбол Милен Михайлов. Тенко Тенев, председател на дружеството на писателите в Ямбол, представи Мая Вапцарова и нейното творчество на писател, поет и режисьор. Мая Вапцарова е родена в град Банско. През 1969г. завършва кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща. Авторка е на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филма, някои от които са посветени на поета Вапцаров. Дебютът й в киното е посрещнат с много голям интерес на международния екран и печели „Златен дукат” на кинофестивала в Манхайм. Член е на СБП и носител на наградата на СБП за проза за романа си „Просяци”. През 2007 г. е избрана за член на Съвета за електронни медии, а от 2009 до 2010 г. е шеф на регулатора. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен.
Разговорите с Мая Вапцарова са били винаги увлекателни, а разказите за големия поет вълнуващи. Мая Вапцарова представи и книгата „Аферата Мис Стоун”, една история за борбата на българите в Пиринския край срещу Османската империя, намерила отзвук в световните медии..
Никола Борисов Вапцаров представи книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”. Книгата е изцяло документална, в нея са публикувани факсимилета на най-важните документи от 11-те тома по делото, което се намира в Централния държавен архив.
Не беше подминат и т.н. „македонски въпрос” твърде актуален и днес, както и претенциите на северномакедонците за етническата принадлежност на поета Вапцаров, който саморъчно е написал „ Баща –българин, Майка – българка”, той самият – Българин.
Организатори на срещата бяха Научно-технически съюзи – Ямбол, Дружество на писателите – Ямбол, Регионален съюз на ОСЗР „Г.Дражев” Ямбол.