Спортният министър посети тренировъчен лагер на каратисти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети 11-ия Международен летен тренировъчен лагер по карате киокушин, който се провежда в Камчия между 2 и 9 юли. Организатори на събитието са Българската карате киокушин федерация и Световния киокушин съюз (Kyokushin World Union). Министър Кралев присъства на една от тренировките след пристигането и на последните отбори. Той връчи почетни плакети на ММС на светилата в карате киокушин, които присъстват на лагера – Канчо Хацуо Рояма, шихан Анджей Древняк, шихан Дейвид Питхол, шихан Юри Трутнев, шихан Рамил Габасов, шихан Асен Асенов, шихан Иво Каменов, шихан Марин Митев, шихан Александър Танюшкин, шихан Андрей Бура, сенсей Андрей Куртии и сенсей Юске Фуджи. 
„Горд съм, че моят роден град Варна е столица на бойните спортове в България. Тук преди 40 г. е създаден първият клуб по карате киокушин“, каза на срещата Красен Кралев. По думите му затова е естествено и Международния тренировъчен лагер да се провежда именно до Варна. „Целта на тренировъчния лагер е да укрепва приятелските взаимоотношения между различните организации в света на киокушин, да увеличи майсторството на бойците и знанията на треньорите“, добави министър Кралев. 

Над 1200 състезатели, инструктори и съдии от 24 страни се събират на тренировъчния лагер в Камчия. В България са едни от най-големите имена на карате киокушин в света и ръководители на най-престижните федерации и съюзи по бойното изкуство – International Kyokushin Federation (IFK), Кyokushin World Federation (KWF), Kyokushin World Union (KWU), World Fighting Kyokushin Organisation (WFKO) и Kyokushin-kan International Honbu. И тази година в тренировъчния лагер ще се включи светилото в света на карате киокушин – Канчо Хацуо Рояма, директор на Kyokushin-kan International Honbu (9 дан).  
Освен тренировки за първи път по време на лагера ще се проведе и Професионален турнир по карате киокушин – Grand Prix Bulgaria 2017 на 5 юли. Той е организиран с помощта на World Fighting Kyokushin Organisation (WFKO) и ще изправи на татамито професионални състезатели от България, Русия и Япония в две отделни срещи. На 7 юли ще се проведе Международният турнир KWU „Varna Cup“ 2017, в който за медали ще се борят състезатели на възраст между 18 и 21 години. Клубът от Ямбол със Сенсей Георги Георгиев присъства на лагера с най – добрите си 35 състезатели от всички възрастови групи.