Спектакълът „Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10 юни

Култовият спектакъл „Кармина Бурана“ гостува в Ямбол на 10 юни, в рамките на програмата за празника на града. Почитателите на класическата музика могат да се насладят на знаменитото произведение на Карл Орф в зала „Диана“, с начален час 20.00.

Спектакълът ще бъде представен в Ямбол от Плевенската филхармония, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Солисти са Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Впечатляващото произведение ще бъде изпълнено с голям хоров състав, включващ   плевенския Общински хор „Гена Димитрова”, хор на Русенска опера, хор „Звъника“ и балетна формация на читалище „Съгласие – 1869“ – гр. Плевен.

Освен „Кармин Бурана“, в концертния спектакъл ще прозвучат още любими на меломаните произведения: „Болеро“ на Равел, „Завладяването на Рая“ от Вангелис, „Заратустра“ на Р. Щраус, „В пещерата на планинския цар“ от сюитата „Пер Гинт“ на Едвард Григ. Разточителният музикален спектакъл е под режисурата на Надя Христозова.

„Кармина Бурана“ или както е популярна още „Колелото на съдбата“, се възприема като триумф на човека над житейските превратности и проблеми. Произведението се изпълнява за първи път през 1937 г. във Франкфурт и през годините се утвърждава като едно от най-предпочитаните съвременни музикални творби. Сценичното произведение на Карл Орф е базирано на сборник от 254 поеми, открити през 1803 г. в манастир, близо до Мюнхен. Основната част на ръкописа е написана през 1230г. и съдържа осем миниатюри, сред които Колелото на съдбата, Фантастичната гора, Влюбена двойка, сцени от историята на Еней и Дидона др. Литературният текст предизвиква небивал интерес като най-големия запазен сборник с поезията на средновековни странстващи поети – голиардите.

Пищният спектакъл се представя за първи път в Ямбол и се реализира с подкрепата на община Ямбол. Билети за „Кармина Бурана“ могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, както и на място – касата в Голямата зала на община Ямбол. Телефон за заявки: 0876 694 083.