Спектакълът „Искри“ на Националната гвардейска част разпали родолюбивите искри в сърцата и душите на ямболци, хиляди пяха и танцуваха с Представителен ансамбъл на въоръжените сили

Жителите и гостите на Ямбол гледаха зрелищната церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част по повод празника на града Свети Дух и 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“. Зрителите пред Община Ямбол се насладиха на перфектния синхрон и хореография на гвардейците, предизвикващи чувства на възхищение и национална гордост.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави поздрави присъстващите и подчерта, че има моменти, които ни зареждат с вяра, оптимизъм и ни изпълват с гордост.  

„В навечерието на празника на град Ямбол искам да се обърна към всички, които са свързани с нашия роден град: бъдете здрави, бъдете смели, бъдете единни и горди с традициите на Ямбол! Не забравяйте славното минало на града, неизменно свързано с 29-ти пехотен ямболски полк и 4-ти конен полк. Тук е мястото да благодаря и на Авиобаза „Безмер“, защото по тяхна покана днес имаме възможността да видим това невероятно зрелище!“ допълни още той.

Участваха повече от 250 гвардейци, които са един от националните символи, наред със знамето, химна и герба на Република България. Първото гвардейско формирование в България се създава 1879 г. – личната гвардия на княз Александър І Батенберг.

От 1883 г. до днес гвардейската униформа, с малки изключения, е запазена в първоначалния си вид. Богато украсени са мундирите с орнаменти, вдъхновени от униформата на най-реномирания род войска по това време – конницата, но и подчертаващи връзката с униформата на четниците от Априлското въстание.

Девизът на Националната гвардейска част е: „За честта и славата на Родината”.

След като „Искри“ разпръсна искри на национална гордост, започна празничния концерт на Представителен ансамбъл на въоръжените сили към  Националната гвардейска част.

На сцената в Ямбол се качиха обичаните от поколения българи Орлин Горанов и Маргарита Хранова, които изпълниха любими песни. Заедно с тях за ямболската публика пяха и танцуваха и други формации и изпълнители: Гуна Иванова, Райко Кирилов, Вили Станева, Гергана Николаева, фолклорно дуо „Ладена“, квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, Таня Дупаринова, Стоян Бончев.

Богатата и разнообразна концертна програма завърши с празнична заря, която освети небето над Ямбол – блестящ и емоционален финал на празничния ден.