Спасовден традиции и обичаи

Спасовден, известен още като Възнесение Господне, е църковен празник, който се отбелязва 40 дни след Великден.

Кой празнува на Спасовден?

На 13 юни 2024, Спасовден, имен ден празнуват всички с името Спас/ка, Спасена, Спасения, Спасимир/а, Спасуна, Сотир. Сотирия и производните им имена.


Празникът се чества от всички цветари, строители, хлебари, сладкари, шофьори.

Традиции и обичаи

Този празник е подвижен, но той се пада винаги в четвъртък, 40 дни след Великден. Според Новия завет до 40-ия ден след Възкресението си Иисус Христос е останал на Земята, за да проповядва своето учение, общувайки с апостолите. Според Новия завет Исус е бил сред тях като Богочовек. През тези 40 дни той се явявал на апостолите си и така те били сигурни, че Исус наистина е възкръснал. На 40-ия ден след Възкресението си, той им се явил за последен път. Поверия за Спасовден, които всички трябва да знаем Именно при тази своя поява Исус ги завел на Елеонската планина, разположена на два километра от Йерусалим. След като пристигнали, Иисус вдигнал ръцете си нагоре, за да ги благослови. Изричайки благословията си, той изчезнал, издигайки се като облак в небето. Апостолите наблюдавали безмълвно случващото се. След това се поклонили и се завърнали обратно в Йерусалим.

Възнесение Господне е сред най-големите християнски празници, почитани от Българската православна църква. Обичаите и поверията, свързани с него, са много. На първо място обичаите, които се изпълняват, са свързани с предпазването от градушка. Забранена е всяка домакинска работа – пране, шиене и ръкоделни дейности.  Сред основните поверия за празника е, че на този ден се прибират душите на всички покойници, след като от Велики четвъртък са на свобода. В събота след Спасовден а се отбелязва Черешова Задушница. Друго поверие гласи, че 40 дни след Великден идват и самодивите. Предците ни са ги наричали още „русалийки“ или „русалии“. В преданията тези самодиви са описвани като женски демони, притежаващи дарбата да изцеляват различни болести. За нощта срещу Възнесение Господне се твърди, че е целебна. Болните трябва да легнат до цвете и също така преди лягане да оставят до главата си дар за идващите през нощта самодиви.