Сливенинфо: Големият Енчо Керязов ще става общински съветник в Ямбол

Енчо Керязов влиза в политиката. Световноизвестният цирков акробат и еквилибрист ще се кандидатира за общински съветник в Ямбол, научи Sliveninfo.

„От 30 г. живея и работя зад граница, основно в САЩ и Германия. Искам да помогна на Ямбол, където съм израснал и имам много приятели. Приемам това предизвикателство не като влизане в политиката, а в обществения живот“, заяви Енчо Керязов пред Sliveninfo. Очаква се той да бъде в листата за общински съветници на ямболския бизнесмен Валентин Ревански, който е съсобственик на телевизия „Диана кабел“, има производство на млечни продукти и други бизнеси. Според източници от Ямбол Ревански ще се кандидатира за кмет на общината, влизайки в директен сблъсък с настоящия градоначалник Георги Славов.

„Не познавам друг човек, който да е дал толкова много за спорта и социални дейности в Ямбол. Затова считам , че каузата на Валентин Ревански е справедлива. Аз ще го подкрепя и се надявам много други да го направят“, каза Енчо Керязов.

Ако бъде избран за съветник, той ще прекарва по-голяма част от времето си в Ямбол. Наскоро Община Ямбол направи Енчо Керязов почетен гражданин, а сегашният кмет Георги Славов му връчи наградата. Славов управлява Ямбол вече 12 години. Той е и областен председател на ГЕРБ. В това си качество Георги Славов загуби европейските избори във всичките пет общини на областта в края на май тази година. Днес Славов има амбициите да поиска доверието на ямболци за четвърти пореден път.

Енчо Керязов е световноизвестен цирков акробат и еквилибрист.

Роден е на 15 октомври 1973 г. в Елхово. Майка му и баща му са учители. Започва да се занимава с акробатика на 6-годишна възраст. Завършва спортно училище, става майстор на спорта и влиза в националния отбор на България по акробатика. По-късно става цирков акробат и гастролира в Австрия, Германия, Финландия, Англия, Испания и други европейски държави, а след 2000 година започва самостоятелна кариера на еквилибрист.

2002 г. – Първа награда на фестивала „Диана и Херман Ренц“ – Холандия 2002 г. – Цирков артист на годината – Холандия 2004 г. – Цирков артист на годината – Холандия 2004 г. – Награда на публиката от фестивала „Диана и Херман Ренц“ – Холандия 2005 г. – Цирков артист на годината – Германия 2006 г. – „Сребърна звезда“ от международния цирков фестивал в Гренобъл, Франция

През 2007 г. получава наградата „Сребърен клоун“ на световния цирков фестивал в Монте Карло.[1] Този приз му носи привилегията да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк на Евросъюза – „Ронкали“ и да бъде най-скъпо платеният БГ цирков артист в момента.

През 2011 г. става лице на австрийска пощенска марка с номинал 70 евро цента.

Първото признание в България идва от екипа на енциклопедичното издание „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, където е вписан като 356-тата от тези хиляда.

Той е почетен гражданин на Ямбол. През 2012 година участва като гост в журито на „България търси талант“.

На 24 май 2012 г., в чест на Денят на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България е удостоен с отличието „Златен век“. През 2013 г. е удостоен със „Сребърна мечка“ в Ижевск, столицата на сибирската Република Удмутрия. 2016 г. Приет в Галерията на легендите на Световното акробатично общество на церемония в Лас Вегас.

От 2010 година Енчо Керязов има фондация на негово име, подпомагаща и награждаваща българските таланти, както в сферата на изкуствата, така и сферата на спорта. През април 2018 година наградите на фондацията се провеждат за 7-ми пореден път.

Източник: Sliveninfo