Слави Трифонов постави две условия пред САЩ и ЕС, за да вдигнем ветото си за С. Македония

Започване на преговори на С. Македония с ЕС, но при отпадане на американските визи за български граждани и незабавен прием на страната ни в Шенгенското пространство. Тази позиция застъпи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

,,След като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка. Тоест ние сме пълноправен член на ЕС и българските граждани, тъй като са европейци, нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“, призова Трифонов.

И второ, отново, тъй като сме пълноправен член на Европейския съюз, България веднага трябва да стане член на Шенгенското пространство. Аман от чакане, чакални и уж сме европейци, ама сме по-малко европейци от истинските европейци. Така че – без визи за Америка и членове на Шенген веднага, пише Трифонов.

Тези условия трябва да постави страната ни в отговор на натиска отвън за вдигане на българското вето върху преговорния процес със Скопие, смята Трифонов. 

На 10 януари ще има Консултативен съвет при президента, темата е Македония, извинете – Северна Македония, защото македонците искат да стават членове на Европейския съюз, а България ги блокира и всички ни натискат да ги пуснем. Въпреки всички факти, които ви изложих по-горе, коментира лидерът на ИТН.

,,След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори – добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно“, смята Трифонов. 

Лидерът на ИТН обаче не подминава щекотливия въпрос за езика на омразата към българите в югозападната ни съседка и коментира обидни надписи около нашето посолство в Скопие. 

От позицията му става ясно, че „при тези условия и ако македонците, извинете – северномакедонците, изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз“.

novini.bg