Сертифицират 41-ият контингент за участие в операция „Решителна подкрепа” в Афганистан

Проверка и оценката на бойните способности на Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан се провежда в 42-ри механизиран батальон – Ямбол и на Учебен център „Победа”. Сертификацията на 41-вия български контингент започна в началото на седмицата и приключва утре, 06.08.2020г.
В продължение на три дни комисия от офицери, с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите, проверява степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия. Цялостният процес по сертифициране проследява контролна група от Щаба на отбраната, под ръководството на полковник Станимир Габаров – началник отдел „Подготовка и сертификация” в Дирекция „Операции и подготовка”.
Проверката за готовността на военнослужещите започна с брифинг на Националния командир на контингента полковник Тодор Тодоров – офицер от Сухопътните войски, след което продължи със строеви преглед на личния състав и провеждане на специализирани тестове.
На Учебен център „Победа” се проверяват способностите на военнослужещите за изпълнение на задачи в района на мисията, в рамките на Тактико-специално учение на тема: „Действие на ротата при изпълнение на задачи по охрана и отбрана на летище при участие в съюзна операция по стабилизиране и възстановяване на сигурността”.
Личният състав на контингента провежда непосредствената си подготовка от м.април т.г. във войскови район „Кабиле” и на Учебен център „Победа”. Ротата за охрана от състава на контингента е с командир майор Иван Иванов и включва военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и
20-ти самоходен артилерийски дивизион, от Втора механизирана бригада. Задачите на ротата в Афганистан ще бъдат свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност и др.