Септември е!

Ето,че вече сме в първият есенен месец – септември!
Той получава името си от латинското “sept”, което означава седем. Причината е, че до 153г.пр.н.е. септември бил седмия месец от тогавашния календар. Въпреки, че по-късно календара се променя, месецът запазва името си.
Септември бил известен още и като „месец на лозата”, която била почитана като „божествено” растение.

Свързвали го с плодородието, успеха и обвързването. Защото, както лозата пълзи и се обвива около всичко, така и септември е месецът, през който полека започваме да се придвижваме в новия сезон на есента, към целите, които сме си поставили. Започваме да се „връщаме” към структурите и ангажиментите в живота си.
Децата от всички възрасти се приготвят да тръгнат на училище, където ги чакат правила и учение, изпити и резултати. Родителите се пренастройват за режима, който очаква техните деца, и постепенно работният ритъм се завръща след отпускащите, ваканционни дни на лятото.
Септември магично е събрал в едно усилие и резултат, спокойствие и възторг, радост и сериозност. Той ни среща с плодовете на труда ни, и сее нови семена, за да не секва плодородието никога в живота ни.
Нека посрещнем с благодарност, радост и добро настроение прекрасните му багри, уравновесеността, хармонията и меката, неповторима красота, с която този ползотворен месец ще ни дари.