„Семейният бизнес е щафета – да спечелим състезанието в бизнеса“

Заместник областният управител Волен Дичев участва в откриването на Национална конференция на ЯТПП на тема „Семейният бизнес е щафета – да спечелим състезанието в бизнеса“.

Сред гости и партньори по проекта председателя на ЯТПП Стойчо Стойчев даде старт на заключителните събития. Проект SUCCESS.ion: Осигуряване на подкрепа за успешно унаследяване и трансфер на семеен бизнес чрез консултации и обучение, е съфинансиран по Програма Еразъм+ на Европейската комисия.

„Тук съм да заявя не само подкрепата на областния управител за това, което правите, а и да подчертая нашето отношение и готовност да работим по темата. Убедени сме в полезността на проекта, който реализирате и важността му от една страна за гражданите и от друга за стабилността на местната икономика. Една голяма част от бизнеса в България е семеен. Така фамилните компании се явяват с основна роля в развитието на икономиката у нас.“, каза в приветствието си Волен Дичев.

По данни на Европейската организация на семейните бизнеси, според чиито изследвания Семейният бизнес създава около 80% от европейския брутен вътрешен продукт (БВП), а фамилните компании дават около 60% от заетостта в частния сектор. Този тип компании не търсят бързата печалба, а слагат фокуса си върху продължаването на бизнеса за поколенията.

„Ще споделя нещо, което ми направи силно впечатление от проучването на семейните компании. Според него този тип компании са силно привързани към държавата си и не желаят да се местят. Интересно защо е така. Заради емоциите, заради взаимовръзките, заради ценностите върху които се градят семейните фирми. За разлика от мултинационалните компании, които разглеждат бизнеса като актив, при семейните фирми има много голям социален елемент. Защото техният фокус е върху запазването му за поколенията.“, сподели още Волен Дичев на конференцията на ЯТПП.