Село Търнава вече има църковен храм

Църквата „Успение Богородично“ в селото беше открита от Агатополския епископ Йеротей и Свещеноиконом Стоян, на празника присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, зам.-кметът Светла Стоянова и секретарят Галина Иванова.

Над 22-годишна история има строителството на храма в селото, което никога досега не е имало църква. Първият камък е положен на 27 август 1999 г. На 28 май 2014 г. община „Тунджа“ е отстъпила право на строеж върху общинския имот, а на 15 септември 2014 г. започват строителните дейности. Основен дарител на храма е фирма „Пестицид“ ЕООД – Шумен. Арх. Добрин Добрев е изработил проекта като дарение. Сред дарителите са Цонка Бейли и Жельо Атанасов от с. Търнава. Семейство Матеви са дарили средства и са осигурили цялата строителна документация. През 2017 г. община „Тунджа“ е предоставила средства за камбаната на храма.

За последните 18 години това е 12-тия новопостроен храм в община „Тунджа“. В строеж са още 4 православни храма, обновени са още няколко църкви.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на всички дарители, които спомогнаха да завърши успешно благородното и свято дело, подари икона на Св. Богородица на Църковното настоятелство и поздрави хората от Търнава с новия духовен храм с пожелание да бъдат здрави и благословени.