Село Видинци вече има православен храм

Негово Преосвещенство епископ Йеротей, в съслужение със свещеници от Сливенска епархия, откриха нов православен храм в село Видинци, община „Тунджа“.

            През 2012 година започва строежа на храм „Свети Димитър“. Той е разположен на мястото на старата църква, рухнала с течение на времето, части от която са запазени в двора на храма.

            На празника присъстваха Георги Георгиев – кмет на община „Тунджа“, Атанас Христов – председател на Общински съвет „Тунджа“,  заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, Андон Кръстев – секретар на общината, Георги Иванов – най-големият радетел за издигането на храма и бивш кметски наместник на Видинци, дарители, кметове на населени места, жители и гости на селото.

            „Този храм съществува, живее и звънти във въображението на поколения видинци, години наред преди да бъде издигнат …“ сподели с вълнение Пенка Трънкова – кметски наместник на селото, като благодари на всички дарители.

Приветствие от името на църковното настоятелство поднесе и свещеноиконом Стоян Стоянов.

            Поздравления към присъстващите отправи и Георги Георгиев – кмет на община „Тунджа“.

 „Неведнъж съм заявявал, че всяко тунджанско село, дори и най-малкото, заслужава да има свой храм. Сега бих добавил към тези думи, че не е важно колко големи са селото или храмът, а колко дълбока и силна е Вярата! …. Днес Видинци, най-малкото населено място в нашата община, ни показа точно това – какъв е резултатът от обединените усилия и силната вяра на хората…“ подчерта в словото си той. Кметът на общината подари икона на Св. Димитър за храма.

            Празникът продължи с изпълненията на Вокална група „Ретро Акбунарки“, с. Генерал Инзово. На всички присъстващи се раздаде курбан за здраве и благоденствие.