Седем дни до …

… шестата, последна вечер на ХХIII-те Театрални празници, в която ще посрещнем Младежки театър „Николай Бинев”. В свят, където хората започват, поддържат и прекратяват връзките си чрез технологии, нямаше ли всъщност да е по-лесно, ако някой друг можеше да свърши това вместо нас? Най-вече частта с приключването, както си я представя актьорът и драматург Тристан Птижирар. Само две години след премиерата на пиесата му „Разделям двойки по домовете тя вече е на сцена у нас под режисурата на проф. Здравко Митков. В нея се запознаваме с Марк, който идва на помощ, когато някой иска да зареже някого. Превърнал тази дейност в работа, героят на Михаил Билалов е търсен агент по разделите, който пред вратата на поредния „щастливец“ една вечер среща старата си любов Гаел /Искра Донова/. Промяната в намеренията на нейния (почти бивш) партньор Иполит /Николай Луканов/ води до необикновена вечер за тримата, в която стават ясни неподозирани истини.

Пиесата осмива състоянието на съвременните отношения между половете. Отсъствието на пряк контакт и ползването на параван виждаме колкото като удобен метод, толкова и като болезнено и дори по-травмиращо преживяване от обичайното за човека отсреща. Диалогът е умело овладян – той разсмива и задържа вниманието със своята находчивост и вербални престрелки.Словесната надпревара е в основата на динамичното действие, чието място е само в един апартамент. Сюжетът обаче е достатъчен, за да завихри там героите във фарсов танц между истини и лъжи, тайни и откровения.

Представлението задава въпроса дали спестяването на истината, или откритостта наранява повече. То обаче е категорично в това, че отговорността, дори и непоета, се носи от причинителя. Час и половина качествени изпълнения, остроумен диалог и ситуации, колкото необичайни, толкова и достоверни, няма как да ви доскучаят. „Разделям двойки по домовете“ е като френски десерт без обилен пълнеж и множество блатове, но достатъчен, за да ви разсмее и достави удоволствие в изморителния делник.