Световен ден на здравето

Световният ден на здравето се чества от 7 април 1950 година, като инициатор за неговото провеждане стана Световната здравна организация /СЗО/.
Идеята за този ден възниква на първата сесия на висшия орган на СЗО – Световната здравна асамблея през 1948 година. Първоначално се е смятало, че той ще бъде отбелязван на 22 юли.

На този ден през 1946 година беше подписан Уставът на СЗО. Впоследствие беше взето решение да се чества Световният ден на здравето на 7 април – тази дата отбелязва встъпването в сила на Устава на организацията през 1948 година.
Тази дата е призвана да привлече вниманието на хората към въпросите на тяхното здраве, а държавните органи и медицински организации – да съсредоточат усилията си върху подобряването на медицинското обслужване, информираността на населението относно профилактиката на заболяванията и здравословния начин на живот.
Темата на Световния ден на здравето тази година е „Депресия: нека поговорим“. Тя се явява едно от най-разпространените психични разстройства и се различава от обичайната промяна на настроението и на емоционалните реакции. Тя може да има дълга продължителност и да доведе до сериозни нарушения на здравето, а в най-лошите случаи и до самоубийство.
По данни на СЗО понастоящем от депресия страдат над 300 милиона души по света. За периода 2005-2015 година количеството на хората, страдащи от това психично разстройство, са се увеличили с над 18 процента.