Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

БМЧК-Ямбол отбеляза 1 декември-Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. Кампанията е посветена на информирането на младите хора за начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и борбата със стигмата и дискриминацията към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Кампанията премина под мотото „Не бъди предубеден, бъди информиран!“.
Доброволците приканваха млади хора да поставят правилно презерватив на фалос в специална кутия „Love box“, без да имат възможност да гледат в кутията. Инициативата предизвика интерес, но се оказа, че младите хора се затрудняват правилно да поставят презерватив, затова им беше разяснено и показано от доброволците на БМЧК.
Проведена бе и информационна кампания, разпространени бяха информационни материали- Болести предавани по полов път и СПИН в центъра на града. Раздаваха се и червени панделки на гражданите, символизиращи съпричастност към лицата, живеещи с вируса на ХИВ.
Информационна кампания се проведе и в МБАЛ „Св. Пантелеймон“-гр. Ямбол с потребители на Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве.
Радосвета Узунов, областен координатор на БМЧК, представи пред медиите целите на кампанията и информация по темата ХИВ/СПИН – начини на инфектиране, предпазване от заразяване, статистика и др.
Общинските клубове на БМЧК в Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа също проведоха Анти СПИН кампания в местните училищата с организиране на мероприятия със състезателен характер-въпроси и отговори, след което разпространиха информационни материали по централните улици в населените си места.
В гр. Стралджа доброволците запалиха свещи, поставени върху голяма червена
лента, международен символ на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
Проведени бяха лекции на тема превенция на ХИВ/СПИН в общинските училища в областта. Доброволците изработиха плакати по повод кампанията, които бяха разлепени на видно място в училищата, на автобусни спирки, в магазини и др.
Инициативите по повод 1 декември бяха отразени от местните медии.Секретариат на Областния съвет на БЧК-Ямбол