Сашо Дончев с финансова подкрепа за баскетбола в Ямбол

В зала 203 на Община Ямбол се състоя среща на кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов с бизнесмена Сашо Дончев, един от създателите и изпълнителен директор на „Овергаз“. Дончев изтъкна, че „Овергаз“ е ямболска компания, която е напът да се върне отново в Ямбол с всичките ѝ дейности.

Предприемачът, който е роден в Ямбол, представи проекта си за учебно-образователен клъстер, обхващащ университети и технически гимназии, които ще подготвят кадри за газоснабдителната компания. За неговата реализация е регистрирана „Овергаз Академия“.

В този учебно-образователен клъстер ще бъдат включени няколко университета. Главен партньор в тази програма ще бъде ямболският факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет, ще участват техническите университети в София, Русе, Габрово, Варна, Минно-геоложкият университет в София, както и технически гимназии. Сашо Дончев припомни, че компанията имат опит в подобни начинания. Преди 22 години „Овергаз“ инициира създаването на „Газова техника“, „Газификация“ и други специалности, свързани с природния газ, в двадесет и една технически гимназии в страната, които сега ще бъдат поканени за партньорство.

Според Сашо Дончев, най-важни в този проект са Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол и Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й.  Вапцаров“ – Ямбол.  

 „Защо го правим? Правим го поради следната причина – през септември ние одобрихме плана за развитие на газоразпределителната мрежа за всички територии, за които „Овергаз“ взима лицензи. В тези общини живеят 3 600 000 български граждани, което прави 1 360 000 домакинства. За да достигне природният газ до всички тези адреси и всички българи да се възползват от най-икономичната и достъпна енергия, ние трябва да изградим 10 000 километра разпределителна мрежа. Към момента ние сме направили 2 500. Срокът за изграждане на цялата мрежа сме го определили до 2036 година. Това означава да включим поне 930 000 домакинства към тази мрежа. След като бъдат изградени тези почти един милион инсталации, те ще бъдат сервизно обслужвани всяка година, както и газоразпределителната мрежа. За целта на „Овергаз“ след 10 години ще са необходими над 3000 специалисти, които да бъдат добавени към съществуващия състав на компанията“, каза Сашо Дончев.

Бизнесменът допълни, че този проект ще допринесе за развитието и на ямболската икономика.

 

Сашо Дончев съобщи, че възнамерява да финансира средношколския баскетбол в града, за да бъде изграден след време мъжки тим от ямболски състезатели, които да милеят за отбора, а не да се привличат скъпоструващи чужденци, мислещи само за следващия си трансфер.

След срещата с ръководството на община Ямбол Дончев се срещна и с Управителния съвет на баскетболния отбор „Тунджа“.

          Кметът на Ямбол Валентин Ревански изказа своята признателност към Сашо Дончев за това, че е решил да се обърне към Ямбол и да започне тук реализацията на образователната програма. „Благодаря му, че повече от една година подпомага детско-юношеската школа по баскетбол в Ямбол, включва се в много инициативи на Община Ямбол. Знаете, че през лятото ямболският Духов оркестър свири в парка, което беше по негова инициатива. Ще съдействаме с всичко, което е необходимо за реализацията на проекта, защото съм убеден, че ще бъде от изключително значение за младите хора в Ямбол.“ допълни още Валентин Ревански.

          Сашо Дончев се завърна с инвестиции в спорта в родния си град след петнадесетгодишно прекъсване. С неговата финансова подкрепа ямболският баскетболен отбор, който тогава се казваше „Ямболгаз“, завоюва титлата през паметната 2002 година. Сезон 2004-05 година бе последния от осемте, през които газовата компания „Овергаз“ спонсорираше баскетбола в Ямбол. От 1998 г. тя беше свързана с ямболските баскетболни успехи. През сезон 2000-01 „Ямболгаз“ спечели сребърните медали. На два пъти – през 2000-01 (след 21 сезона) и 2002-03, тимът се класира трети в Държавното първенство. През 2000, 2001 и 2002 година отборът добави към актива си и три бронзови медала от турнира за купата на България.