Ръководството на Община Ямбол поздравява имениците и огнеборците с Кръстовден

Ръководството на Община Ямбол поздравява жителите на града и най-вече имениците с Въздвижение на Светия Кръст Господен – един от най-важните и тържествени християнски празници, известен още като Кръстовден.

Днес в Ямбол имен ден празнуват 1138 души. Сред тях 877 мъже и 261 жени.

Най-многобройните празнуващи сред господата са с името Красимир – 473 именици. След тях се нареждат  Кристиян-195, Кристиан-105, Кръстьо-53, Кънчо-43 и Ставри-8.

При дамите най-много представителки има с името Кристина-113, следват Кръстина-53, Кристияна-41, Кристиана-38, Кристин-9, Кана-4 и Криста-3.

На днешната дата е и професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязват се 118 години от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас. В поздравителен адрес до Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и до РСПБЗН-Ямбол кметът Валентин Ревански отправи поздравления към такива смели хора като пожарникарите, които без колебание спасяват живота на други хора, рискувайки собствения си повече от веднъж. „Тази тежка и опасна работа не е за всеки, затова се прекланям пред мъжеството ви. Желая ви здраве, щастие и нека в живота ви има възможно най-малко тежки дни. Вашата неуморна работа на доказани професионалисти прави Ямбол по-сигурен и спокоен за живеене град!“, се казва в поздравителния адрес от Валентин Ревански.

Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта – изравняват се. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Настъпва краят на летния и идва началото на есенния селскостопански сезон.