„Розите на България“ в ОУ „Любен Каравелов“

Министерството на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница, организират инициатива „Розите на България”, посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий. Тази инициатива е в партньорство с Министерство на външните работи и съответните дипломатически представителства – Министерство на културата и Държавна агенция за българите в чужбина.


Затова днес, на 11 май, всички ние от ОУ „Любен Каравелов” станахме съпричастни към тази инициатива. Точно в 11.30 под звуците на „Празнична сюита” (от композитора Стефан Мутафчиев), изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия” и хор на „Космически гласове”, се изви кръшно българско хоро, в което се включиха учители и ученици от всички класове. Танцът продължи с обичаната от всички „Бяла роза”. За почивка на изморените хоротропци прозвуча песента „Алтън бяла, Даймянчице”, изпълнена от малките първокласници: Ивайла, Денислав, Меглена, Даная (от І Г клас), Борислава и Велина (от І В клас). След тях се включи носителката на много награди от музикални конкурси Йоанна Иванова (от ІV В клас), която очарова всички със звънкия си глас и песента „Какво се хоро виеше”.
Празничния ден продължи с обичаното от всички българи „Дунавско хоро”. Венецът от танци се затвори с „Празнична сюита”.
Въпреки половинчасовата игра и обявяването на края на инициативата, децата поискаха и „Чичовото хоро” . В началото на разгорещеното хоро, обаче, уредбата също прегря и така с много усмивки и добро настроение приключи участието ни в „Розите на България”!

Текст и снимки: ОУ“Любен Каравелов“