Родолюбиви инициативи, посветени на предстоящия празник на Сухопътните войски

В навечерието на Празника на Сухопътните войски – 19 ноември,
42 механизиран батальон организира инициатива за отбелязване на бележитата дата на най-многочисления род войски от въоръжените ни сили. В акция за почистване на войнишки паметници военнослужещи от военното формирование посетиха паметни места за почит и бойна слава в община Тунджа, област Ямбол. Акцията се проведе броени дни преди предстоящия традиционен за празника показ на основни образци въоръжение и техника, който тази година ще се проведе в петък, 17.11.2023 г., от 10.00ч., във войсковия район на формированието.
Личен състав от военното формирование от състава на 2 механизирана бригада реализира акцията за почистване и освежаване паметниците на загиналите във войните за освобождение на България, със съдействието на кметове и кметски наместници на китните Тунджански села. В ранното утро на 13.11.2023г. те бяха посрещнати пред паметното място в емблематичното с името си село Победа от новоизбрания кмет господин Иван Георгиев. За кмета Георгиев денят се оказа първи работен от встъпването му в длъжност и в тази връзка той отбеляза положителен знак за начало с реализирането на родолюбивата инициатива. Като благодари на военнослужещите, а чрез тях и на ВрИД командира на 42 механизиран батальон майор Златко Белев, той им пожела мирни и ползотворни подготовки на Учебен център „Победа”, намиращ се в землището на селото.
Акцията продължи в село Генерал Инзово, където бе почистено и освежено поредното паметно място, оставащо за идните поколения, за да увековечи героичния път и саможертва на загиналите за освобождението на България. На свой ред кметът на селото господин Мартин Енев също благодари и поздрави военнослужещите, като сподели с тях задоволството си от факта, че само до преди няколко години е служил в редовете на формирование от състава на Сухопътните войски и изключително се гордее с това.
По-късно военнослужещите почистиха паметната плоча и паметника на загиналите от село Асеново във войните през 1912-1913 и 1915-1918г., след което приключиха обиколката си в последното посетено в акцията село Роза. Листната маса от паметника с изписаните за вечни времена имена на героите беше отстранена, за което военнослужещите и тук бяха поздравени от най-младия новоизбиран досега кмет на селото –  Енчо Йоргов, който изрази увереността си, че занапред ще има възможност да се инициират подобни съвместни инициативи в навечерието на бележити дати, свързани с националния календар.
В знак на общата увереност, че е жива паметта на потомците на героите от Тунджанския край, военнослужещите и кметовете на посетените населени места запечатаха родолюбивата инициатива на признатеност със снимки за спомен.
В очакване на 19 ноември 42 механизиран батальон подготвя и поредната си среща с жителите и гостите на град Ямбол. На 17.11.2023 г. (петък), от 10.00 часа, във войсковия район на формированието, в рамките на организирания Ден на отворените врати, на специално развърнати места, приятелите на Сухопътните войски и посетителите ще имат възможността да видят основни образци въоръжение и техника.
***
По традиция Сухопътните войски честват всяка година своя боен празник на 19 ноември. Тази година той съвпада с отбелязването на 138 години от Сръбско-българската война и славната победа на Българската войска в нея.
Денят 19 ноември е определен за Празник на Сухопътните войски с Решение на Министерския съвет на Република България № 477 от 16 ноември 1992 г. и заповед на Министъра на отбраната № 478 от 18 ноември 1992г.
 
Пресцентър