Рефинансиране на кредит за погасяване на стари задължения

 

Никога светът не е бил толкова динамичен, колкото е днес. Пазарът е пренаситен от различни продукти и услуги, a потребителите са привлечени от множество от тях. Като добавим и социалните мрежи като място, в което всеки иска да покаже, че има по-добър живот от другите, цялата концепция на живота започва да прилича на състезание. За да сме добри в това състезание неминуемо са ни нужни пари. Реалността обаче не е розова понеже икономическото състояние в България през последните години е доста тежко. Доходите ни са ниски, а разходите – високи. Голяма част от потребителите не могат да покрият дори основните си месечни разходи. Поради тази причина често теглим заеми. Когато обаче трябва да върнем по-голяма сума, а доходите ни не са се увеличили, взимаме още заеми, за да запълним дупките в бюджета.

Когато натрупаме множество задължения, обикновено прибягваме до рефинансиране на кредит.

Какво е ‘‘рефинансиране на кредит‘‘?

Рефинансирането на кредит представлява взимането на нов заем, за да се покрият едно или няколко стари задължения. Когато имате няколко кредита на различни места е трудно да помните всички подробности за тях. Тогава рефинансирането може да бъде практично решение, което да ви спести време и усилия. Друга цел на обединяването на няколко заема в един е да получите по-добри условия по новия кредит.

В коя финансова институция да направим рефинансирането?

В момента много от банките и фирмите за бързи кредити предлагат услугата рефинансиране. Голяма част от потребителите се обръщат към институцията, в която вече имат кредит. Това понякога обаче не е толкова изгоден вариант. За да изберете най-подходящото решение за вас, проучете какво се предлага на финансовия пазар. Поради голямата конкуренция банките и небанковите институции постоянно имат промоционални оферти, за да привличат нови клиенти. Във всеки случай разпитайте подробно какви са условията по заема, за да не останете изненадани накрая. Понякога финансовите институции налагат такси, които първоначално не забелязваме. Винаги четете договора си докрай и изчислявайте предварително всички важни параметри по кредита си. Внимавайте да не оскъпите крайната цена, която ще заплатите.

Кандидатстване

Няма голяма разлика между кандидатстването за обикновен заем и това за рефинансиране на кредит. Ако искате да погасите съществуващи задължения, ще трябва да предоставите някакъв документ, който да удостоверява към кой кредитор е задължението и какъв е размерът на задължението в настоящия момент. По този начин се избягват грешки, като тази новият кредитор да преведе недостатъчна или по-голяма сума към стария кредитор. Попитайте дали институцията, от която имате заем няма някакви такси за предсрочно погасяване.

Защо рефинансирането е добро решение?

Вместо да теглите още един заем и да увеличавате усилията си за изплащането на няколко задължения, може да рефинансирате и да спестите от личното си време. Също така имате голям шанс да вземете по-изгоден заем и да намалите крайната сума, която ще заплатите. Ако сте били редовни платци и не сте имали големи просрочия по предишните ви задължения, кредитните институции може да ви предложат доста добри условия. Затова се старайте да плащате вноските си навреме, за да поддържате добра кредитна история. Това ще ви бъде от полза при следващи опити за кандидатстване за различни видове кредити.