Репродукции от епичното произведение на Ариосто в ОА – Ямбол

????????????????????????????????????

Областният управител Димитър Иванов откри Дните на италианската култура в област Ямбол и представи предстоящите събития, свързани с популяризирането на европейското културно многообразие и приносът на България към европейските ценности. Тези събития са част от Комуникационната стратегия на РБ за ЕС и работната програма за 2018г. Те се реализират с подкрепата на Посолството на Италия в България и Почетното консулство във Варна.

Днес бе открита изложба с репродукции от епичната поема на италианския поет Лудовико Ариосто. С тази творба Ариосто се нарежда сред най-изявените представители на италианския Ренесанс.

Изложбата представлява 50 репродукции от творбата „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто. Пана с илюстрации от гравюри на художника от далечното време Досо Доси. Тя е над 40 000 строфи, а най-любопитното за нас е че в 14 хиляди от тях пише за българите.

Самата творба разказва за християнски рицар, който е познат във френската средновековна литература като рицаря Ролан . Поемата „Бесният Орландо“ е вдъхновена от старофренския епос „Песен за Роланд“. Структурата й е грандиозна: 46 песни, разделени на октави,  за чието приключване в окончателен вариант са били нужни почти 30 години. Сред основните сюжетни теми са войната между мюсюлмани (сарацини) и християни и тяхната победа, любовта между Орландо и Анджелика и възхвалата на владетелите на Ферара.

В последните три “песни” на поемата си Ариосто пише за българите,

„По времето на кан Крум българите са превзели Белград и сега отново воюват с гърците, за да запазят властта си над белокаменната твърдина. Когато храбрите българи, изправени пред четирикратно по-многоброен противник, вече са на път да загубят битката, в която е загинал и царят им Ватран, на помощ им се притичва главното действащо лице в тези събития – рицарят Руджеро“.

Ето някои пасажи от поетичното описание на битката, преведено от италиански на български от Иван Н. Иванов.

Край Дунав все по десния му бряг

Руджеро язди, че до Белград чак…

… Руджеро идва – ръкопашен бой

между войските вражи сварва той…

… Водачът, българският цар Ватран,

съобразителен и бърз войник,

опитваше се всуе, изтерзан,

да устои на напора велик,

дорде, отхвърляйки го с яка длан,

под коня му го Лъв свали за миг,

и не желаейки да го плени,

със меча да умре го улесни….

 

Изложбата може да бъде посетена и видяна в Областна администрация Ямбол до 30 ноември, всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 часа.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????