Ремонти в храмове в селата Болярско и Златари

Замесник-кметът на община „Тунджа“ – Стоян Петков заедно с кметовете на селата Болярско и Златари се срещнаха с новия митрополит на Сливенска духовна епархия – Арсений.

Срещата е по покана на митрополита и е провокирана от репортаж на Телевизия „Диана“ за лошото състояние на църквите в двете села и дарителските кампании на кметовете за подобряването им.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Болярско е построена през 2004 г. и въпреки това има пропадания на пода и олтара е във въздуха, каза кмета на селото – Ваня Пенева. По време на празника на селото – 24 май, е инициирана благотворителна кампания за събиране на средства за ремонт на църквата.

Кметският наместник на село Златари – Димитър Иванов, е започнал ремонт на църквата „Възнесение Господне“ (построена през 1885 г.) със събрани средства от дарения в размер на 25 000 лв. и доброволен труд. На заседание на Общински съвет „Тунджа“ са отпуснати 3 000 лв., но средствата са недостатъчни за довършване на ремонта, тъй като църквата не е изографисана.

По време на срещата митрополит Арсений се ангажирал да бъдат отпуснати средства за ремонт на двете църкви.

Кметът на община „Тунджа“ – Станчо Ставрев и кметовете на селата Болярско и Златари изказват своята благодарност към Сливенския митрополит за ангажираността към проблемите и обещаната подкрепа за ремонтите на двата храма.