Ремонтират детски площадки в Ямбол

Стартираха ремонтните работи по възстановяване и обновяване на детските площадки в Ямбол. Дейностите включват подмяна на счупени съоръжения с изцяло нови или смяна на елементи по тях, възстановяване и пребоядисване на оградни пана, пейки, беседки, подмяна на елементи от ударопоглъщата настилка, където е необходимо, монтиране на нови информационни табели и др.


Първоначално, ремонтните дейности обхванаха детски площадки в ж.к. „Златен рог“ – между блокове №1 и №4 , както и намиращата се източно от блок № 8. Извършено е възстановяване на оградите, поставяне на нови вратички и табели. В момента се работи по съоръжения в ж.к. „Граф Игнатиев“, включително с подмяна на счупени елементи. Подменена е и люлката-везна в ж.к. „Зорница“ на площадката зад бл. № 6.
Дейностите обхващат общо 27 детски площадки в различни части на града, които бяха изградени през последните няколко години и са съобразени със съвременните изисквания за безопасност. Поддръжката им се извършва целогодишно, като два пъти седмично се прави почистване на районите и при необходимост текущо се подменят повредени елементи. Община Ямбол и Общинското предприятие „Паркове и зони за отдих“, което отговаря за стопанисването на обектите, апелират към гражданите за по-отговорно отношение при ползването и опазването на съоръженията, както и поддържане на чист и приветлив вид на детските площадки. Чести са случаите на вандалски прояви, както и изхвърлянето на опаковки и бутилки в съответния район, въпреки наличието на санитарни кошчета. Площадките са място за игри и занимания на малки деца и всички следва да бъдат по-внимателни, за да се гарантира безопасното им ползване.
Ремонтите по новите площадки ще приключат в рамките на две седмици. Отделно, до края на годината предстои демонтирането на всички останали в някои зони на града стари съоръжения, които не отговарят на съвременните изисквания.