Регионален исторически музей – Ямбол обявява конкурс на тема „Паисий Хилендарски – книжовник, духовник, будител”

Във връзка със 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска”, 2022 г. е обявена за година на Паисий Хилендарски. Положил основите на българското Възраждане с написването на своята История, Паисий очертава насоките на националноосвободителното движение – борба за новобългарска просвета, за самостоятелна църква и за политическо освобождение. В опит за повдигане на българското самосъзнание, той дава тласък на всички онези събития, които променят хода на историята ни.

В навечерието на Деня на народните будители – 1-ви ноември, Регионален исторически музей-Ямбол обявява конкурс „Паисий Хилендарски – книжовник, духовник, будител”. Инициативата е отворена за участие на ученици от Ямболска област, от V до VIII клас, в следните категории: писане на есе, изготвяне на мултимедийна презентация, рисунка.

Изисквания към участниците са:

  • за есето до 1,5 стандартни страници;
  • за мултимедийната презентация 10-12 слайда, включващи изображения и текст;
  • за рисунката няма ограничения в техниката на изработване.

Крайният срок за предаването им е 21 октомври (петък), на място във Възрожденско-етнографски комплекс кв. Каргон или на имейл адрес museum.yambol@gmail.com. Материалите трябва да бъдат придружени от трите имена на автора, училище, клас и телефон за връзка.

На 25 октомври (вторник) жури от музейни специалисти ще обяви победителите от конкурса на музейния сайт и фейсбук страница. Наградите ще бъдат връчени на 27 октомври (четвъртък).

Пожелаваме успех на всички участници!