Регионален исторически музей – Ямбол отбелязва Европейските дни на наследството 2021 с изложба в Културно-информационен център Безистен

Регионален исторически музей – Ямбол ще се включи в Европейските дни на наследството 2021 с изложбата „Свещени места на траките по долното течение на река Тунджа”. Жителите и гостите на града ни ще имат възможност да се запознаят с интересни и проучени археологически обекти на територията на област Ямбол, свързани с култовете на тракийското население, обитавало долината на древната река Тонзос (Тунджа). В изложбата са представени слънчевите скални светилища край с. Мелница и Тополовград, светилището на Тракийския Херос при с. Дряново, уникалното гробно съоръжение и откритите находки край с. Дражево, гробницата при с. Ружица, светилището при с. Драма и други. Специално място е отделено на тракийския и античен град Кабиле като център на религиозния живот през десетки векове.

Фотоизложбата е създадена през 2010 г. от специалистите от Регионален исторически музей- Ямбол, съвместно с ЮНЕСКО и с подкрепата на Международния научен и информационен център „Трацика“. Хронологически обхваща периода от ранната бронзова  до класическата епоха (III хил. пр. Хр. – V век пр. Хр.). Автори на текстовете са проф. д.и.н. Валерия Фол, д-р Стефан Бакърджиев, д-р Ружа Попова и Мая Аврамова.

Фотоизложбата е гостувала в редица български градове и зад граница. Поради големия интерес към нея, Регионален исторически музей – Ямбол реши да я обогати със селекция от най-интересните експонати, свързани с вярванията на древните хора. Предмети, съхранявани във фондовете на музея, ще запълнят витрините в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център Безистен.

Артефактите са подбрани от археолозите Тодор Вълчев и Мирослав Козарев. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева. Изложбата ще гостува в Културно-информационен център Безистен от 17 септември до края на 2021 г.