Регионален исторически музей – Ямбол и БК „Тунджа“- Ямбол с изложба за историята на баскетбола в града

През 2017 г. Регионален исторически музей – Ямбол и БК „Тунджа˝ – Ямбол стартираха инициативата „Историята е движение˝, с която опровергават теорията, че спортът и културното наследство са несъвместими. Фотодокументалната изложба „Пътят: хроника на ямболския баскетбол” е поредното събитие от кампанията, резултат от разрасналото се партньорство между спортния  клуб и музея. Откриването е на 26 април 2018 г. (четвъртък), от 17:30 часа, във фоайето на спортна зала „Диана”.

Чрез фотоси, архивни документи и дописки от местната преса е проследено развитието на баскетбола в града от 1924 г. (към която се отнасят първите писмени сведения за играта под двата коша в Ямбол), до 2002 – годината на шампионската титла при мъжете от 60-тото държавно първенство.

Експозицията отразява дейността и ролята на учителите по телесно и физическо възпитание, сформирането на първите отбори (мъже и жени), участията в национални и международни турнири, влизането в „А” група. Не са забравени и знаковите за Ямбол играчи и треньори, допринесли за отличията и победите на клубния тим.

Изложбата включва още експонати от лични колекции и от фонда на БК „Тунджа” – Ямбол.

Гост – водещ на откриването е спортният журналист от bTV Петър Бакърджиев. Специални гости на събитието са Георги Глушков, Лили Борисова – генерален мениджър на НБЛ, Димитър Ангелов, ветераните на баскетболния клуб на Ямбол. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 18 май 2018 г.

Вход свободен.