Разяснителна среща за щадящите тестове в община „Тунджа“

Разяснителна среща във връзка с отказа на родители да бъдат тествани децата им, за да се върнат в училище, организира община „Тунджа“. На нея присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, директорът на РЗИ д-р Радостина Калчева, началникът на Регионалния инспекторат по образование Стойко Стойков, директори на училища, кметове на населени места, здравни медиатори, пастори и част от ръководството на общината.

Зам.-кметът на община „Тунджа“ Димитър Димитров очерта актуалната картина в учебните заведения – в пет от общо 10 училища се провежда учебен процес. В Дражево в час са само учениците в 1 клас, в Крумово на училище са от 1 до 4 клас, в Кукорево – от 1 до 4 клас, в Роза – от 1 до 4 клас, в Скалица само 3 клас е на училище. В Ботево няма подписана нито една декларация за съгласие от родителите, в Бояджик има подадени 13 декларации, а децата в начален етап са 56. Във Веселиново от 72 ученици има подадени само 3 декларации. В Дражево от утре има готовност да тръгнат всички паралелки в начален етап. В Завой няма подадена нито една декларация, в Тенево за 52 ученици има подадени 3 декларации.

Д-р Радостина Калчева съобщи, че 14-дневната заболеваемост в община „Тунджа“ е най-висока за областта – 655 на 100 000 население. Според изискванията при заболеваемост от 250 до 500 децата могат да се върнат присъствено в училище, над това са на дистанционно обучение. Затова единственият шанс малките ученици да се върнат в клас е тестването. Тя разясни, че тестовете са щадящи, при тях не се взима секрет, изключително лесно и бързо се тестват децата, не им се причинява болка, и призова децата да се тестват, защото това е не само добър вариант да се върнат в клас, но и превантивна мярка за ограничаване разпространението на вируса.

Стойко Стойков заяви, че в региона са получени 7000 теста, които ще стигнат за 2 седмици според броя на подадените декларации. Над 6000 теста са раздадени на директорите на училищата и около 1000 са в резерв. Около 1500 ученици от 1 до 4 клас вече учат присъствено. Тестването продължава максимално 30 минути, в него са участвали над 112 доброволци.

Директорите на училища споделиха проблемите, които срещат сред родителите, за да не подадат декларации. Тинка Иванова, директор на училището в Кукорево, дори обясни, че искат декларации и от по-големите ученици и са готови да върнат и тях в клас.

Здравните медиатори обясниха, че провеждат срещи и обясняват, но родителите се доверяват повече на пасторите.

Присъстващият на срещата пастор в Кукорево Илия Монев също посъветва да се търси среща с пасторите, една част от които не успяха да присъстват заради ангажираността си. Самият той обяснява на хората в Кукорево, че няма проблем с тестовете и че внучетата му в Англия си ги правят дори сами. Затова и в Кукорево няма проблем и учениците от 1 до 4 клас са се върнали в училище.

Кметът на общината Георги Георгиев се ангажира да проведе лично срещи с пасторите по селата, за да разговаря с тях и да потърси съдействие в убеждаването на родителите.

„Изходът е в обединените ни усилия. Трябва да върнем децата в училище, ако искаме да имаме качествено образование и подготвени ученици, а не пропуснали години от образованието си“, коментира още тунджанският кмет. Той допълни още, че община „Тунджа“ ще продължава да бъде, както и досега максимално ангажирана с проблемите на образованието, ще продължава да създава максимално добри условия за образование и възпитание на тунджанските деца. „Това е мой основен ангажимент към общността на „Тунджа“, който преследвам неотклонно вече 18 г. Така ще бъде и от тук нататък, докато като кмет имам доверието на тунджанци“, каза още Георги Георгиев.