„РазЛИЧЕН“ – изложба на Христо Генев

РазЛИЧЕН“ е името на новата изложба на Христо Генев, чиято премиера ще посрещне своята първа публика на 23-и октомври (вторник) 2018, от 17.30 часа, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол. Изложбата ще може да бъде видяна в периода 23 октомври – 13 ноември 2018. 

РазЛИЧЕН“ е уникален по рода си авторски проект, в който художникът се представя със скулптура и фотография. Познат отдавна с пъстрата си абстрактна живопис и елегантната си филигранна графика, след това – изненадващ до стъписване с изящното съвършенство на своите дървопластики, този път Христо Генев провокира с необичаен жанров синтез: скулптура-фотография.

Почеркът на Генев при обработката на дървото е същият – и само негов: чистотата на линията, плъзгаща се с увлекателен преход от една форма към друга, реди фантазни образи, които насичат дъха. Но изложбата „РазЛИЧЕН“ е нов поглед към вече познатите скулптурни работи на автора. Неговите пластики – неговите „Опити за Съвършенство“, сега „звучат“ различно. Те „звучат“ графично. „РазЛИЧЕН“ – това е графичен взор в триизмерното пространство, в който пластиките се допълват с макрофотографии, чийто обект са същите тези пластики, но видени от различен „вътрешен“ ракурс.
Усещането, което пластиките на Христо Генев поражда в очите, е усещане „3D“ – неговите опити за съвършенство не са застинали в една поза, те се движат в пространството и очертават нови фигури и светове при всяка смяна на гледната точка.
Усещането, с което пластиките на Христо Генев нахлуват в сърцето, е разтърсващ онемителен възторг, какъвто изригва само при срещите с чистата красота.


Отвъд естетическото, изложбата „РазЛИЧЕН“ е всъщност изложба – Автопортрет. Различен автопортрет. В него художникът разкрива своето Аз, докато безмилостно, фотографски увеличително, се вглежда в детайла. Вглежда се в своите лични състояния. „РазЛИЧЕН“ е поглед навътре през собствените пространства без значение за времето. Поглед, точен като остро длето в ръката на тънък майстор, оставил се без да се щади на силата на духа, с който го е овластил Творецът. Сила-дар, която осмисля единствено зрелостта.


Христо Генев е директор на Художествена галерия – Казанлък. Има редица участия в изложби, пленери и други форуми на изобразителното изкуство, както и самостоятелни изложби. В „РазЛИЧЕН“, художникът показва пластики и черно-бели фотографии, снимани от самия него. „Тварите“ в изложбата са плод на работата му с класическия материал – дърво, през последните няколко години. Много от тях публиката вижда за пръв път.


ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол